Home » Blogs
Arno de Jong Alpadventures

5 vragen aan Arno de Jong

23 december, 2015 - 11:00 - Redactie

5 vragen aan Arno de Jong, accompagnateur en sneeuwschoengids, werkend vanuit het Franse Samoëns in skigebied le Grand Massif:

Arno, hoe ben jij als Nederlander eigenlijk verzeild geraakt in de Franse Alpen?

Voorheen woonde ik in de urban jungle van Rotterdam. Al jaren droomde ik ervan de dagelijkse  ratrace te ontsnappen om in de bergen dichter bij de natuur te leven. In die tijd ben ik mijn reis- en evenementen organisatie AlpAdventures gestart en hebben we ons ontwikkeld als de avontuurlijke specialist in het Grand Massif gebied. Ik doe de organisatie, marketing en het outdoor-gedeelte en mijn vrouw zorgt vooral voor de inwendige mens. In de eerste jaren vroegen gasten mij vaak om ze mee op pad te nemen in onze achtertuin, maar dat mocht ik niet omdat dit in Frankrijk allemaal gereglementeerd is. Drie jaar geleden ben ik daarom gestart met de opleiding tot 'accompagnateur en montagnes'. Sinds kort mag ik mij gediplomeerd wandel-, sneeuwschoen- en mountainbikegids noemen. Nu mag ik legaal mijn passie voor de bergen delen met mijn gasten en daar ben ik super dankbaar voor!

Ik voel me nog jong en sportief, dus ga ik liever skiën. Probeer mij er eens van te overtuigen om een skidag in te wisselen voor een door jou gegidsde sneeuwschoenwandeling?!

Haha, ik ook ik ben ook jong en sportief en ik hou ook van skiën en snowboarden. Maar ik durf wel te stellen dat ik zelfs op een dikke poederdag niet jaloers ben op mijn vrienden die aan het skiën of boarden zijn. Sneeuwschoenwandelen in kniediepe poeder is namelijk óók fantastisch; het is een waar avontuur en een geweldig gevoel! Er is trouwens nog een voordeel ten opzichte van skiën en dat is dat het bij snowshoeing niet uit maakt wat voor weer het is. Een blauwe hemel is mooi, maar een dik bewolkte sneeuwdag is soms nog beter; je voelt je dan helemaal één en alleen met de elementen. In een maatschappij waarin we alles hebben of kunnen kopen, zijn we steeds meer op zoek naar belevenissen. Zeven dagen die zelfde pistes skiën kan best vervelend worden. Het is daarom gaaf om nieuwe avonturen aan te gaan, bijvoorbeeld door de ski's een dag in te wisselen voor raquettes.

 

Hoe kun je dat sneeuwschoen-gevoel beschrijven?

Het is een geweldig voorbeeld van 'slowtourism' en de ideale manier om aan de drukte en hectiek te ontsnappen. Zelfs met een korte wandeling van een dagdeel kun je al echt het gevoel krijgen 'even weg van alles' te zijn. Het is rustig en stil om je heen en er is bijvoorbeeld geen haast om de laatste skilift te halen. Het is jij met je sneeuwschoen-collega's en verder de rust en ruimte van de natuur. Dit is ook de reden waarom ik graag corporate-groepen mee op pad neem; even ontsnappen aan de dagelijkse ratrace voor een waardevolle time-out in de bergen, om te absorberen en te reflecteren.

Wat bied je zoal aan als sneeuwschoengids?

Naast wandelingen van een een halve of een hele dag, organiseer ik ook een '24 uur in de bergen' snowexperience. Het gaat hierbij om 2 halve dagen hiken met een avontuurlijke nacht in een berghut. Verder neem ik groepen mee voor het bouwen van een iglo; dat is een hele gave teambuildingactiviteit voor zakelijke groepen en ook voor families. Echte avonturiers kunnen er zelfs voor kiezen om de nacht door te brengen in hun zelfgebouwde iglo! Eerst gaan we op zoek naar de ideale spot en als de iglo klaar is stoken we een fondue boven het kampvuur om vervolgens in slaap te vallen in onze eigen sneeuwhut. Dit is echt een onvergetelijk avontuur!Tenslotte werk ik ook nog voor een collega met een Mongoolse yurt die hier een avond-uurlijke sneeuwschoentocht aanbiedt inclusief een geheel verzorgd diner.

En kun je ons nog iets meer vertellen over de snowsafety clinics die je organiseert?

Steeds meer mensen begeven zich buiten de gebaande paden om de backcountry te verkennen op snowboards, (toer)ski's  of sneeuwschoenen. Dit is gaaf en spannend, maar kan ook erg gevaarlijk zijn. Ik vind het belangrijk om deze mensen bewust te maken van de risico's en dan doel ik vooral op het lawinegevaar. Daarom bied ik een 3 uur durende praktijk clinic aan, waarbij de deelnemers een stukje basiskennis opdoen en leren werken met de (lawine)safetygear; schep, sonde en pieper. Zodra ze zich (bij voorkeur met gids) off-piste begeven, weten ze iets beter hoe ze zouden moeten handelen in geval van een noodsituatie, of beter nog; deze te voorkomen.

 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.