biertje in de berghut

Een biertje in de berghut kan een goed idee zijn

Na een stevige klim, ben je dan eindelijk in die mooie berghut aangekomen. Terwijl je vanaf het terras voor de hut uitkijkt over het dal en terugkijkt naar die lange route omhoog, komt de vraag: drinken we een koud biertje, of toch maar niet?

Dat biertje kán een goed idee zijn. Want bier heeft ook positieve effecten op ons lichaam, zolang je het maar bij één of twee biertjes houdt. Met andere woorden: geniet, maar drink met mate! En is elk lichaam anders, dus weet je van jezelf dat je slecht reageert op alcohol of andere bestanddelen van bier Dan kun je dat biertje natuurlijk beter laten staan.

Bier is voedzaam

Er wordt wel eens gegrapt dat een biertje dezelfde voedingswaarde heeft als twee bruine boterhammen met kaas. Hoewel dat niet helemaal klopt, zit er in bier wel een zekere voedingswaarde. Vooral koolhydraten en die kun je na een pittige tocht wel weer gebruiken. Toegegeven, er zijn voedzamere producten dan een biertje om te herstellen van een flinke tocht, maar in een biertje zit in ieder geval geen vet. Toch zouden we een gezonde maaltijd niet laten staan!

Mineralen in bier helpen herstellen

In bier zitten mineralen die helpen bij het herstel na een huttentocht, vooral in bier met veel hop. Daarin zit bijvoorbeeld een relatief grote hoeveelheid silicium, dat helpt je bot- én bindweefsel te versterken, aldus een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the Science of Food and Agriculture. Natuurlijk speelt de hoeveelheid bier die je drinkt hierbij de cruciale rol. Een valpartij doordat je een biertje teveel op hebt, draagt natuurlijk niet bepaald bij aan het herstel van je botten.

Biertje voor de dorst

Alcohol heeft een uitdrogend effect. Maar er zijn biersoorten die desondanks daadwerkelijk dorstlessend zijn. Een Amerikaanse wetenschapper ontwikkelde een biertje dat dezelfde effecten op het lichaam heeft als sportdrankjes waar atleten hun vochttekorten mee aanvullen. Dorstlessend bier dus. Dat deed hij door het alcoholpercentage te verlagen, en de hoeveelheid mineralen in het bier juist te verhogen. Wat bleek: zijn proefpersonen verloren minder snel vocht tijdens een zware inspanning. Alleen jammer dat dit experimentele biertje nog niet in berghutten wordt geschonken. Dat zul je dus zelf mee naar boven moeten sjouwen.

Goed voor je hart?

Tijdens een stevige beklimming draait je hart soms overuren. Een biertje op het terras van de berghut voldoet dan aan de vuistregel dat een kleine hoeveelheid alcohol goed is voor je hart. En wetenschappers hebben daar daadwerkelijk aanwijzingen voor gevonden. Nou is het niet zo dat de conditie van je hart met sprongen vooruit gaat als je na een dag bergwandelen een stevige pint achterover gooit. Het gaat hier vooral om effecten die vooral merkbaar zijn op de lange termijn, bij een lage alcoholconsumptie, waardoor een aantal hart- en vaatziektes minder vaak en minder snel voorkomen. Anders gezegd: volgens deze onderzoeken ‘slijt’ je hart minder snel bij een lage alcoholconsumptie. Met mate drinken dus.

Goed voor je hersenen?

Deze is minstens zo controversieel als de vorige, maar er zijn aanwijzingen dat een lage alcoholconsumptie het verlies van cognitieve capaciteiten tegengaat. Dat geldt natuurlijk niet op korte termijn, zeker niet als een slok je naar het hoofd stijgt. Maar dit artikel wordt er een verband gelegd tussen lichte alcoholconsumptie en verbeterde cognitieve prestaties. En die congnitieve prestaties, met andere woorden, het vermogen om informatie snel en goed te verwerken, zijn weer belangrijk bij het bergwandelen. Want natuurlijk gebruik je ook je hersenen tijdens het wandelen. Van beslissen waar je je voeten neerzet, en waar niet, tot navigatie en het goed plannen van je tocht. Overigens waarschuwt het artikel ook dat overmatig alcoholgebruik juist het totaal tegenovergestelde effect heeft.

Meer weten? Onderaan dit stuk van The Outbound Collective vind je een hele lijst met wetenschappelijke artikelen over de voordelen van een biertje. Leuk om te lezen als je met een koud drankje terugkijkt op je tocht. En natuurlijk ben je helemaal vrij om te kiezen of dat een biertje is, of niet. Want smaken verschillen. Geniet, maar drink met mate!

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?