Glacier National Park

Hoe gaat het met de gletsjers van Noord-Amerika?

In het noorden van de Amerikaanse staat Montana, liggen zo veel gletsjers dat de Amerikanen het gebied het Glacier National Park noemden. Maar hoe lang is die naam nog terecht? Door onderzoek met satellieten werd duidelijk dat een aantal gletsjers in het park al meer dan 50% van hun oppervlakte verloren is.

In de 7000 jaar dat de gletsjers in het Glacier National Park bestaan, zijn ze vaker gekrompen en weer aangegroeid, maar sinds het einde van de 19e eeuw zijn de gletsjers enorm snel gekrompen. Van de 150 gletsjers die het park ooit telde, is een aantal al verdwenen.  

Gletsjeronderzoek met foto's, satellieten en GPS

Op zich is dat geen nieuwe informatie; de resultaten van het onderzoek passen in een wereldwijde trend waarin gletsjers zich meer en meer terugtrekken. Maar de onderzoeksmethoden kunnen wel helpen bij iets anders. Het onderzoek werd gedaan met digitale bewerkingen van luchtfoto’s en van satellietbeelden. Die werden met elkaar vergeleken om de krimp van de gletsjers goed vast te leggen. Die gegevens werden vervolgens weer gecombineerd met GPS-gegevens.

Daardoor zijn de resultaten niet alleen handig om bij te houden hoeveel de gletsjers zijn gekrompen, de resultaten zijn ook nog eens eenvoudig in beeld te brengen. Daarom hopen de onderzoekers dat de beelden zullen helpen bij de bewustwording van veel mensen over hoe het gaat met de gletsjers in het Glacier National Park.

Glacier National Park

Glacier National Park is bekend om de 37 gletsjers die elk jaar veel toeristen trekken. Het park heeft voor Noord-Amerika echter ook een hele andere belangrijke functie. De gletsjers in het park voeden namelijk rivieren die over het hele Noord-Amerikaanse continent lopen. Daardoor zijn de gletsjers in het Glacier National Park onmisbaar voor de waterhuishouding  van Noord-Amerika.

The New York Times heeft de terugtrekking van de gletsjers in beeld staan op haar website.

Bron: usgs.gov 

 

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen