Foto publiek domein via wikimedia commons

Nieuwe bergdocumentaire Citadel is visueel indrukwekkend

Na het succes van de film Everest is er weer een nieuwe bergfilm te zien. Citadel is de nieuwe, epische bergfilm van de filmmaker Alastair Lee. De hoofdrollen in de film zijn voor Osprey-atleet Matt Helliker en zijn klimpartner Jon Bracey. De film is geen hollywood blockbuster met een spannend plot, maar een bergdocumentaire die het echte klimleven laat zien. De film draait voor nu nog niet in de bioscoop, maar is wel te zien bij verschillende filmfestivals.

Eerste beklimming Citadel

Citadel is de eerste bergdocumentaire die is gedraaid in de ultrahoge 4K resolutie en laat daardoor een indrukwekkend beeld zien van het alpinisme. De documentaire laat zien hoe de twee hoofdrolspelers voor het eerst de uitzonderlijke 1.200 meter lange noordwestwand van de Citadel beklimmen. De Citadel is een 3000 meter hoge berg in een relatief onbekend gebied in de Great Alaskan Range: de Neacola bergen. De Citadel wordt door zijn hoogte ook wel ‘De Berg van God’ genoemd.

Mooie beelden van de berg

Met de film willen de makers de hardheid van het alpinisme laten zien. Het resultaat is een visueel spektakel dankzij het gebruik van de nieuwste cineflex-technologie. Je ziet het harde werk van de alpinisten, gecombineerd met de mooie beelden van de berg.

Het verhaal binnen de documentaire

De documentaire begint in het Franse Chamonix. Hier wonen zowel Matt en Jon en in het eerste gedeelte leren we hen kennen. De redenen waarom deze twee alpinisten elke keer weer op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen en onbekende gebieden wordt ook besproken. Juist de grote uitdaging is wat hen aanspreekt in het klimmen. Tijdens de rest van de documentaire volg je als kijker elke stap en elke uitdaging die Matt en Jon tijdens het klimmen tegenkomen. Je ziet zowel de mooie en hoopvolle momenten als de tegenslagen en de teleurstellingen die ze ondervinden.

Bekijk hier de trailer:

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!