Nachttrein wenen innsbruck

Met de trein naar de bergen!

Nog even geduld en dan kan het weer: vanuit Nederland met de trein naar Oostenrijk. Vanaf december 2020 gaan de Oostenrijkse ÖBB, de Nederlandse NS en de Belgische NMBS samen een nachttreindienst van Amsterdam en Brussel naar München en Wenen verzorgen.

Vorig jaar werd al bekend dat er plannen waren om de verdwenen nachttreindiensten te herstellen en nu is bekend dat dat ook echt gaat gebeuren. De Nederlandse Spoorwegen en de ÖBB hebben samen met de Nederlandse overheid een overeenkomst gesloten waarmee de dienstregeling praktisch en financieel haalbaar is. De Nederlandse regering trekt een stevige subsidie van zeven miljoen euro uit voor de nieuwe nachttrein.

Dagelijkse treinverbinding met de Alpen

De Nightjet verbinding gaat dagelijks rijden en vertrekt ’s avonds uit Amsterdam en rijdt zo dat je ‘s ochtends wakker wordt in Wenen, of in München of Innsbruck. Daarmee brengt de trein je dus zo naar de bergen. Dat is ook precies het doel van de verbinding, die een milieuvriendelijker alternatief moet worden op de auto en het vliegtuig. De NS en de Nederlandse regering hopen dat daarmee steeds meer reizigers op reizen die zes á zeven uur duren voor de milieuvriendelijkere trein zullen kiezen.

Ook vanuit België wordt een treinverbinding opgezet, al ziet het er naar uit dat die minder vaak zal rijden dan de trein vanuit Nederland. Volgens De Tijd zijn er berichten dat er twee keer per week vanuit Brussel een trein naar Wenen zal vertrekken. 

Mountainbike kan mee

De nieuwe trein krijgt wagons met zitplaatsen en met bedden. Helemaal luxe is een gedeelte waarin de coupés zijn uitgerust met een eigen badkamertje. Als je in een van die laatste gedeelten slaapt, is het ontbijt bij de reis inbegrepen. Verder is het de bedoeling dat rolstoelgebruikers met assistentie mee kunnen reizen en dat de fiets (of mountainbike dus) ook met de trein mee kan.

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!