IJsklimmen in Zuid-Tirol

Avontuurlijk ijsklimmen in Zuid-Tirol

Italië: Als je op wintersport bent in Zuid-Tirol, denk dan ook aan andere sporten dan skiën of snowboarden. Wat dacht je van ijsklimmen? Onder begeleiding van ervaren berggidsen trotseer jij die ijswand.

Tekst: Fenneke Visscher

IJsklimmen in Zuid-Tirol

IJsklimmen in... Zuid-Tirol

We lopen vanaf de parkeerplaats een stuk over asfalt, een trappetje op en een smal besneeuwd pad over. Het lijkt er niet op dat daar achter een waterval is. Maar ineens, als we de bocht om gaan, verschijnt daar de waterval. Blauw en wit ijs. Onderaan de waterval ligt een bruggetje. In de zomer is deze ijsval natuurlijk gewoon een waterval waar je langs kunt lopen.

Het gedeelte van de waterval wat we nu zien is niet zo hoog en niet zo steil. Lekker overzichtelijk, ongeveer 8 meter hoog. Het valt me direct op dat de waterval nog erg nat is. Er stroomt op sommige plekken water naar beneden. Het zal wel komen doordat we vroeg in het seizoen zijn (december) en de eerste sneeuw net een paar dagen geleden is gevallen. Bij het bruggetje trekken we wat zenuwachtig onze spullen aan.
De gids vertelt ons dat boven de waterval die we nu zien een veel hogere en bredere waterval zit. Maar om daar te klimmen heb je meer ervaring nodig. De meesten uit onze groep hebben geen ervaring met ijsklimmen.

IJsklimmen in Zuid-Tirol

De gids is behulpzaam. Ik trek zelf mijn klimgordel aan en voor ik weet heeft de hij de stijgijzers bij me aan gedaan. Wat we niet moeten vergeten is om een helm op te zetten. Als we alles hebben aangetrokken en bij elkaar gecontroleerd hebben, zijn we klaar om naar boven te klimmen. Althans, qua uitrusting. Je moet jezelf nog wel een beetje moed in praten. Want wat kan er nou mis gaan? Hooguit dat je kan vallen of dat er stukken ijs op je hoofd kunnen vallen. Dat is alles...

Aan de rechterkant kijken we uit op een zonnig dal, met het dorp St. Christina. Een helikopter cirkelt boven ons samen met een stuntvliegtuig dat capriolen uithaalt. Tegelijk met onze beklimming is op een kilometer afstand namelijk de FIS Wereldbeker Afdaling skiën 2011 begonnen, een groot evenement waar we straks nog zeker gaan kijken.

IJsklimmen in Zuid-Tirol

De berggids gaat eerst naar boven om ijsboren te plaatsen, waar hij setjes aanhangt waar het touw doorheen gaat. Op die manier ben je gezekerd als je valt.

Ik ga niet als eerste, ondanks dat ik de meeste klimervaring heb. Tjeerd, een van de deelnemers gaat als eerste naar boven. Bovenaan de waterval blijft hij zitten om ons te filmen. Ik zie iedereen soepel naar boven klimmen. Maar voordat iedereen naar boven gaat, maak ik even een foto van zijn of haar gespannen gezicht. De foto ná het klimmen laat opluchting en blijdschap zien.

Als ik eindelijk aan de beurt ben, valt het me na een paar stappen toch een beetje tegen. Mijn armen doen pijn en zijn slap. Kennelijk heb ik toch wat spierpijn over gehouden aan de sleetocht van gisteravond. Ik kan niet genoeg kracht zetten. Ik verman me en maak me even kwaad. Ik moet en wil naar boven. Na paar stappen weet ik de ijsbijl dieper in het ijs te slaan. Elke stap gaat beter dan de vorige en het wordt steeds leuker. Ik val niet, ik glij niet weg en krijg geen blok ijs of steen op mijn hoofd. Voor mijn gevoel sta ik vrij stevig op de ijswand. Als ik boven ben, kijk ik om me heen, geniet van het uitzicht en maak me klaar om te abseilen. Dat heb ik al veel vaker gedaan en dat gaat me dan ook goed af. De tweede keer dat we omhoog mogen klimmen, gaat een stuk makkelijker, zekerder en sneller. Jammer dat het alweer voorbij is.IJsklimmen in Zuid-Tirol

Zelf gaan ijsklimmen

Om te gaan ijsklimmen moet je goed voorbereid zijn. Je kunt het beste op pad gaan met een gids als je nog geen ervaring hebt.

Voor meer informatie over een berggids boeken kijk je op de website van Val Gardena. Daar vind je de adressen en telefoonnummers die je nodig hebt.

Het is belangrijk om de volgende zaken mee te nemen:

  • Warme, waterdichte kleding (laagjes)
  • Goede handschoenen (met extra knokkelbescherming en grip op de palm)
  • Stijgijzervaste schoenen (bij voorkeur C/D of D categorie)
  • Klimrugzakje
  • Voldoende water/voedsel
  • Ehbo-set
  • Noodverlichting
  • Gsm
  • Zonnebril
  • Zonnebrand
  • Voldoende kennis

Mocht je nu zelf op pad willen, zonder gids, dan heb je keus uit meerdere watervallen van verschillende niveaus. Neem dan de volgende uitrusting mee (inclusief de lijst hierboven).

  • Sportklimgordel (met grote materiaallussen en eventueel materiaalhaken) 2x
  • Stijgijzers (geschikt voor het te klimmen ijs) 2 paar
  • IJsbijlen (geschikt voor het te klimmen ijs) 2 paar
  • Touw, voldoende lang (tweeling of dubbel)
  • Setjes (het liefst energie-absorberend)
  • IJsschroeven, voldoende (verschillende lengtes)
  • Zekeringsapparaat (geschikt voor voor- en naklimmers) 2x
  • Karabiners, voldoende (schroef of anderzins extra beveiligd)
  • Bandschlinges, voldoende (verschillende lengtes)
  • Prussik touw, voldoende (verschillende lengtes)
  • Helm ( liefst met vizier) 2x

IJsklimmen in Zuid-Tirol

De waterval die we beklommen hebben is er een bij St. Christina in Val Gardena in Zuid-Tirol.

Dit de mooiste ijsklimwanden in die regio:

  1. Corvara/Rabenstein
  2. Solda/Sulden
  3. Tristenbach - Val Aurina/Ahrntal
  4. Val Gardenda/Gröden
  5. Lappago/Lappach
  6. Val Martello/Martelltal

Bekijk de website voor meer informatie over ijsklimmen in Zuid-Tirol.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door Marketing Süd-Tirol.

Gefilmd door: Tjeerd Langstraat van NCAB.

Auteur: Fenneke Visscher

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.