Beer in de Alpen

Beer in de Alpen, wat moet je doen?

Er wordt genoeg aandacht besteed aan hoe je je als bergwandelaar moet opstellen wanneer je een kudde koeien op je pad aantreft, zeker als ze kalfjes hebben. Maar wat nu als je een van de grote roofdieren als wolf en beer in de Alpen ontmoet? Hoewel die zelf liever de mens vermijden, zeker de wolf, en de kans dus gering is dat je er een tegenkomt, uitsluiten kun je een ontmoeting niet.

Tekst: Marcia van Bijnen

De werkgroep Grande Carnivori van de Italiaanse alpenvereniging CAI heeft een nieuwe folder uitgegeven met richtlijnen hoe je je moet gedragen als je grote roofdieren als wolf en beer (en schapenhond) tegenkomt. Die folder is helaas alleen in het Italiaans te verkrijgen en dat is voor de meeste buitenlandse Alpenbezoekers toch een ‘dingetje’. Een gemiste kans, lijkt mij.

Trentino daarentegen heeft verder gekeken dan de berenneus lang is en heeft ook een Engelse vertaling van hun ‘berenfolder’ gemaakt. Bovendien brengt de Italiaanse provincie jaarlijks een rapportage uit over de beer, wolf en lynx. Via hun website publiceren ze zelfs een kaart met waar berinnen met kleintjes zijn waargenomen, want mama beer met haar gezin wil je al helemaal niet tegenkomen.

Downloadbare folders:

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?