Home » Blogs

Overdracht van het klimvirus

24 september, 2012 - 14:07 - WSAC Ibex

De scholen zijn alweer een tijdje gestart na de vakantie en dat betekent dat ook de universiteit weer aan nieuw collegejaar is begonnen. In de laatste week van de zomervakantie waren er een aantal dagen waarop de nieuwe studenten werden geïntroduceerd in het studentenleven en in Wageningen. Dit worden ook wel de Algemene Introductie Dagen (AID) genoemd. Voor vele Wageningse verenigingen is dit de ultieme kans om nieuwe leden te werven, aangezien ongeveer 95% van de nieuwe studenten hieraan mee doet. Vijf dagen lang zijn er allerlei activiteiten waar elke vereniging een kans heeft om zich te promoten. Zo ook Ibex.

De AID begon voor Ibex met een lange abseil van het hoofdgebouw op de campus. De abseil werd gedaan door een team van ervaren klimmers. Nadat de abseil was aangekondigd via een megafoon, kwamen de Ibexers met banner en al naar beneden. Een hoop bijkijks en de eerste interesse in Ibex was het gevolg.
Ibex heeft haarzelf ook laten zien tijdens de sportdag. We hadden een kraam ingericht vol met klim-, kampeer- en alpineermateriaal, foto’s, inschrijflijsten, folders, en ga zo maar door. Er was zoveel te zien dat je ogen tekort kwam, zeker als onervarene. Dan maken die pickels of stijgijzers toch wel veel indruk… Tijdens de sportdag was er ook de mogelijkheid voor de nieuwe studenten om te klimmen op een klimwand. Dat leverde voor sommigen angstige momenten op, zeker wanneer ze moesten vertrouwen op de katrol die hen automatisch naar beneden liet zakken. Als klap op de vuurpijl stelden we de introlopers, zoals de nieuwe studenten genoemd worden, in staat om een klimclinic te volgen bij het universitair sportcentrum. Hier is ook een klimmuur waar er klimtwister werd gedaan. Dit was gewoon twister, maar dan op de klimmuur. Vijf minuten nadat de introlopers zich konden inschrijven voor de clinic zat het al vol. Dat zegt genoeg!
Op de één na laatste dag van de AID stond Ibex met een evenvol kraampje op de informatiemarkt. Dit was de laatste gelegenheid voor de introlopers om nog wat informatie in te winnen van verenigingen of andere organisaties in Wageningen, zoals de politie of brandweer, een politieke partij of Ibex. We hadden ook een slackline opgehangen waar introlopers op konden oefenen, want zo makkelijk is het nog niet om te balanceren op een wiebelding.
Op de laatste dag van de AID verzorgde Ibex een abseil van het gebouw van één van de vele studentenverenigingen in Wageningen. Introlopers konden zich opgeven om te abseilen. Voor sommigen was het best een beetje spannend, zeker als ze over de rand van het dak moesten stappen en op het touw moesten vertrouwen. Toch waren er ook introlopers die het trappetje dat naar het dak leidde enger vonden dan de hele abseil…
Tijdens al deze activiteiten tijdens de AID konden introlopers zich inschrijven om lid te worden van Ibex. Voordat ze lid mogen worden moeten ze eerst een vierweekse cursus doen om te leren klimmen en zekeren, oftewel: ze moeten een Indoor Topropecursus volgen. Deze startte in de eerste week van het nieuwe collegejaar en is inmiddels bijna afgelopen. Elke week is er een les, bestaande uit klimmen, uitleg en een presentatie over Ibex, klimweekenden, materiaal of veiligheid. Gedurende de cursustijd kunnen de cursisten zich definitief inschrijven als lid. Voor het eerst in de geschiedenis van Ibex gaat het aantal nieuwe leden over de tweehonderd. Dat is de ultieme beloning voor al het harde werk van veel Ibexers. Aan het einde van de cursusperiode kunnen de cursisten meegaan met een klimweekend. Net zoals vorig jaar is het klimweekend in de Ith, in Duitsland. Voor veel cursisten is dit de eerste kennismaking met rotsklimmen en is het ook best een beetje spannend. Maar bij velen wordt bij deze eerste kennismaking ook meteen de liefde voor het klimmen geboren. En dat is waar het Ibex uiteindelijk om gaat.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.