nagenieten van je vakantie

Hoe geniet je zo lang mogelijk na van je bergvakantie?

De vakanties zitten er weer op. Dat betekent dat we weer terug moeten naar het normale ritme. Hou dan dat heerlijke vakantiegevoel maar eens vast. Deze tips zorgen ervoor dat je nog lekker lang kan nagenieten van je vakantie.

Kies een vakantie die bij je past

Eigenlijk is dit geen tip waar je na je vakantie heel veel aan hebt. Maar een vakantie die bij je past, zorgt er wel voor dat de kans dat je een plezierige herinnering aan je vakantie overhoudt het grootst is. Wat voor vakantie je hebt gedaan, maakt niet heel veel uit, als je verwachtingen maar zijn uitgekomen. Een bergliefhebber kiest natuurlijk voor een fijne vakantie in de bergen. Maar als je tijdens die bergwandelvakantie nauwelijks een kilometer hebt kunnen wandelen, kom je niet lekker thuis. Overigens zijn er onderzoeken die erop wijzen dat een actieve vakantie de kans dat je met een goed gevoel thuiskomt, groter maakt. Doordat je zo bezig bent, lukt het beter om je werk thuis te laten. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Geef jezelf de ruimte om thuis te komen

De ene dag stond je nog hoog over een dal uit te kijken, de volgende dag zit je op kantoor. Je vakantie zo lang mogelijk rekken, lijkt misschien een mooie manier om zo lang mogelijk te kunnen genieten, maar de heftige overgang tussen je werk en je vakantie kan er juist voor zorgen dat je nóg meer tegen je werk op gaat zien na je vakantie. Gun jezelf de tijd om even te ‘landen’ door een of twee dagen eerder thuis te komen. Dan kun je alvast een beetje ‘acclimatiseren’. Het effect hiervan is wetenschappelijk niet meetbaar, maar er kleeft wel een groot voordeel aan een dagje eerder thuiskomen: je hebt meer tijd om je spullen schoon te maken en netjes op te ruimen.  

Doe iets met je herinnering

Maak van je herinneringen iets tastbaars. Maak een mooi fotoalbum, of een leuk reisverslag van je vakantie. Zo heb je na je werk iets leuks om de gedachten mee te verzetten en te ontspannen en tegelijk herbeleef je je vakantie nog eens. En als je al je verslagen en fotoalbums later nog eens open slaat, kun je nog vaker terugdenken aan die mooie reis.

Plan je volgende vakantie

De grootste bijdrage aan je vakantiegevoel komt van de voorpret, zo blijkt uit meerdere onderzoeken naar vakantie en stress op de werkvloer. Al zes maanden voordat je vertrekt, kan je geluks –vakantie- gevoel flink stijgen. Hoewel de wetenschappers er niet helemaal zeker van zijn, lijkt het erop dat een aantal korte vakanties verspreid over het jaar, meer effect hebben dan één hele grote vakantie. Maar dan moet zo’n vakantie natuurlijk wel bij je passen…  

Bronnen:

 

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?