Je rugzak schoonmaken

Je rugzak schoonmaken

Sneeuw, regen, wind, zon, modder, rotsen en niet te vergeten heel wat zweet. Onze rugzakken krijgen heel wat te verduren. Maar met een beetje goede verzorging gaat je backpack jaren mee. Hier hebben we een paar tips waarmee je je backpack kan onderhouden.

Stop je rugzak nooit in de wasmachine

Een wasmachine gebruikt zoveel geweld, dat is nooit goed voor je rugzak, zelfs niet als je je rugzak wast op een programma voor kwetsbaar textiel. In de wasmachine gaan verlijmde onderdelen snel kapot, de coating in het textiel van de rugzak kan beschadigen en de heftige bewegingen in de wasmachine zijn slecht voor gevormde onderdelen zoals rugpanden, heupbanden en hengsels.

Droog vuil weghalen

Modder en stof kun je het beste laten drogen en er later met een zachte borstel afborstelen. Gebruik liever niet meteen een grote plens water. Met een vochtige doek kan je iets hardnekkiger vuil wegpoetsen. Oude tandenborstels zijn ideaal om vuil uit de ritsen te borstelen. En tip: schud je rugzak ook even goed uit. Je staat er van te kijken hoeveel stof er dan al uit kan komen.

Schoonmaken met lauw water en zachte zeep

Hardnekkig vuil zal je toch echt moeten wassen. Dat betekent: handwassen. Het beste is een grote teil of een badkuip. In ieder geval iets dat groot genoeg is om alle hoekjes en vakjes aan je rugzak goed uit te spoelen. Gebruik daarbij lauwwarm water en geen agressieve synthetische zeep, maar een technisch wasmiddel, of groene zeep. Daarmee kun je vlekken verwijderen. Spoel je backpack uitgebreid na.

Sommige rugzakmerken hebben hun eigen speciale stoffen en technieken, die op een bepaalde manier behandeld moet worden. Check daarom altijd ook het wasvoorschrift van je rugzak.

Rustig laten drogen

Natuurlijk wil je dat je backpack zo snel mogelijk droog is, leg ‘m echter niet op de verwarming of in de zon. Laat je tas of rugzak zo ‘natuurlijk’ mogelijk drogen. Hang ‘m daarbij op z’n kop, zodat vocht er goed uit kan lekken. Geef je tas echt de tijd om helemaal te drogen, zodat er geen vocht achterblijft in bijvoorbeeld de padded delen van je rugzak.

Je rugzak opbergen

Je rugzak is weer fris en schoon, maar dan? Je rugzak op een goede manier bewaren is net zo belangrijk voor de levensduur van je als een goede schoonmaak. Bewaar je backpack dus altijd op een droge, koele en donkere plek, waar er geen schade kan ontstaan door vocht en erger: schimmel.

Zorg er ook voor er geen grote gewichten op of tegen je rugzak leunen. Een voorgevormd rugpand kan daardoor flink beschadigd raken. En nog een laatste tip voor de baasjes van huisdieren: hou je tas ook buiten bereik van je huisdier. Sommige huisdieren reageren op ‘vreemd’ ruikende rugzakken door er zelf een geurvlag op af te zetten. Kun je weer opnieuw beginnen met schoonmaken…

 

 

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)