De noordzijde van de Everest

70-jarige beklimt deze maand de Mt. Everest twee keer

De noordzijde van de EverestDe Amerikaanse alpinist Bill Burke is van plan komende maand de Mount Everest via zowel de noord- als de zuidzijde te beklimmen. Als dat lukt is hij de eerste die de berg in hetzelfde seizoen tweemaal beklimt. Burke bezit al de records van oudste Amerikaan op de Everest, en van oudste mens die de '7 summits' beklom.

Burke is nu in de Nepalese hoofdstad Kathmandu, en vertrekt morgen naar het basiskamp aan Tibetaanse zijde van de Everest. Als hij de klim via deze noordelijke route heeft voltooid, daalt hij af en reist hij onmiddellijk naar het Nepalese basiskamp voor een beklimming aan de zuidzijde. Zijn oorspronkelijke idee was om de berg over te steken: omhoog in Tibet, omlaag in Nepal en weer terug, maar daarvoor geeft China geen toestemming.

De Amerikaan stond in 2009 op 67-jarige leeftijd voor het eerst op de Mount Everest. Sinds 2007 doet hij elk jaar een poging de top te bereiken, maar hij faalde al vijf keer. Dat zijn huidige onderneming slaagt, is dan ook allerminst zeker. Vooral ook omdat Burke weinig tijd heeft. Het seizoen waarin een beklimming mogelijk is, loopt grofweg van half mei tot begin juni. Alleen als zijn eerste klim voorspoedig verloopt en de weersomstandigheden meezitten, maakt hij een kans.

"Voor zover ik weet zijn er nog geen klimmers geweest die de berg vanaf beide zijden in hetzelfde seizoen beklommen", zegt de Amerikaan in een interview. Hij noemt zijn jaarlijkse tocht naar de Mount Everest een 'gecontroleerde obsessie'. "Dit is waarschijnlijk mijn laatste jaar op de Everest, want er zijn nog andere avonturen die me interesseren." 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?