Linaria glacialis - een bedreigde soort in de Sierra Nevada

Klimaatverandering bedreigt vooral Zuid-Europese bergflora

Linaria glacialis, een bedreigde soort in de Sierra NevadaDe diversiteit aan planten in Europese gebergten staat onder druk. Opwarming van de aarde zorgt ervoor dat soorten naar hoger gelegen gebieden migreren, en daar concurreren met unieke bergflora. In de zuidelijke gebergten vormt droogte een extra bedreiging, zo stelden wetenschappers vast.

In 2001 en 2008 werd op 66 bergtoppen in heel Europa het aantal plantensoorten geteld. Deze locaties vormen de basis van het GLORIA-onderzoeksprogramma (Global Observation Research Initiative in Alpine Environments); elke vijf tot tien jaar komen wetenschappers hier terug om de plantengemeenschap te bestuderen. Tijdens de eerste onderzoeksperiode werden al veranderingen waargenomen.

In het Middellandse Zeegebied vormen de bergtoppen kleine koude-eilandjes in een veel warmer laagland. Hier komen vaak unieke plantensoorten voor. Juist deze planten lijken het moeilijk te krijgen door de opwarming, met name omdat het gebrek aan sneeuwval leidt tot watertekorten. Gesmolten sneeuw is een belangrijke waterbron voor planten in deze verder droge streken.

Bergtoppen in Centraal en Noord-Europa lieten soms juist een toename in soortendiversiteit zien. Toch is dit niet automatisch een goed teken, zegt Michael Gottfried, één van de onderzoekers. "De nieuwe planten zijn met name algemeen voorkomende soorten van lagere hoogten, die nu gaan concurreren met de zeldzame koudeminnende bergflora."

De resultaten van het onderzoek, geleid door de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen en de Universiteit van Wenen, werden afgelopen donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science. De komende decennia worden met het GLORIA-programma de veranderingen in de Europese bergflora verder gevolgd. 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier een stukje berg geschiedenis