Off-piste info Frankrijk verbeterd

In de herfst van 2016 is in Frankrijk besloten de berichtgeving over het lawinerisico buiten de pistes te verbeteren. De insteek is om de informatie in heel Europa gelijk te trekken. Met name voor buitenlanders moet de informatie over het lawinerisico duidelijker zijn.

De veranderingen in informatie

Er zijn borden met pictogrammen in verschillende kleuren bijgekomen. Vanaf risicoklasse 3 tot 5 wordt er op die borden verlichting (een soort knipperlicht) aangebracht. Behalve deze informatie is de inzet om meer informatie te geven over wat je aan preventie kunt doen. Bijvoorbeeld door advies te geven bij risicoklasse 3: ‘zorg dat je te lokaliseren bent’ of ‘meldt het als je buiten de piste gaat’.

Drie signalen over lawinegevaar

Voorlopig zijn er in Frankrijk drie signalen waarmee het lawinerisico wordt aangegeven: vlaggen, borden met pictogrammen en een combinatie van die twee. Uiteindelijk zullen de vlaggen verdwijnen. De huidige borden met pictogrammen en waarschuwingsvlaggen zijn voor de komende drie jaar van kracht. Hiermee zijn de waarschuwingssignalen in Frankrijk gelijk geworden aan de signalen die andere Alpenlanden gebruiken. En dat is een grote verbetering. 

bron: bron: Domaines Skiables de France

Onderzoek lawineberichten

In 2015-2016 werd onder 1500 mensen een onderzoek gedaan naar het veiligheidsbewustzijn in de bergen. Daaruit bleek dat bleek dat veel mensen de geel-zwart geblokte vlaggen, die het lawinerisico aangeven, niet meer zagen. Uit onderzoek bleek dat met name het risico op schaal 3 werd onderschat, en dat hierbij de meeste ongelukken gebeurden. Door advies te geven over hoe je je kunt voorbereiden en waar je op bedacht moet zijn zal het aantal incidenten, naar verwachting, verminderen.  

Voorzitter pistes tevreden

Alexandre Moulin, de voorzitter van pistes en milieu is blij met de gekozen veranderingen. Hij legt uit: “Harmonisatie met andere landen was noodzakelijk en langverwacht. Het maakt de vertraging in de uitvoering goed. Vooral voor mensen uit het buitenland betekent dit meer duidelijkheid. De zwart/gele vlag was er continue en had geen betekenis meer. Met de verandering is de berichtgeving preciezer en reactiever.   Zo wordt een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in de bergen geleverd." 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis