Ötzi werd 25 jaar geleden gevonden

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de oudste ijsmummie ooit gevonden werd. Op 19 september 1991 stuitten twee Duitse wandelaars in de Italiaanse Ötztaler Alpen op een 5300 jaar oud lichaam, dat later de naam Ötzi kreeg.

Een verongelukte wandelaar?

De Duitse wandelaars Erika en Helmut Simon wisten niet wat ze zagen toen zij op donderdag 19 september 1991 een lichaam vonden in Tisenjoch. Aanvankelijk dachten zij dat het ging om een persoon die onlangs was verongelukt, maar later bleek het om een persoon te gaat die stamt uit de tijd ver voor Christus. De mummie, die de naam Ötzi kreeg, zou 3300 jaar voor Christus hebben geleefd. Nog niet eerder werd in Europa een lichaam gevonden dat zo oud is als dat van Ötzi.

Informatie over Ötzi

Door de jaren heen zijn onderzoekers meer te weten gekomen over Ötzi. Het gaat om een man van rond de 45 jaar, een behoorlijke leeftijd in die tijd. Daarnaast zou de man 1,60 meter lang zijn geweest en een gewicht hebben gehad van vijftig kilo. Voor onderzoekers staat vast dat Ötzi vermoord is. Bij zijn oog is een snee gevonden en in zijn schouder zat een stuk van een pijl.

Nog veel te onbekend over Ötzi

Er blijven vragen over de IJsman die nog door wetenschappers nog niet beantwoord zijn. Op het driedaagse congres 'Ötzi: 25 years of research' dat vandaag start in Bolzano, Italië,  zullen wetenschappers met verschillende achtergronden, zoals archeologie, antropologie en dierenkunde informatie uitwisselen. Voor hen staat vast dat er nog steeds veel te ontdekken valt over Ötzi.

Een schoen ouder dan Ötzi

Twee weken geleden vond een cartograaf in Tirol een schoen die stamt uit de tijd vóór Ötzi. De schoen zou afkomstig zijn uit 3800 tot 3700 voor Christus. Net zoals Ötzi werd de vondst van de schoen omgeschreven als een belangrijke archeologische vondst.

Dit artikel verscheen ook op Archeologie Online

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen