Waarschuwingsbord in de bergen

Worden de bergen steeds gevaarlijker?

Waarschuwingsbord in de bergenHet aantal mensen dat in Zwitserland bij uitoefening van een sport overlijdt, stijgt de laatste jaren. Vooral bergsporters lijken steeds vaker dodelijk te verongelukken. Is er reden tot bezorgdheid, of vragen de cijfers gewoon om een nuchtere interpretatie?

Dodelijke sport?

"De dood ligt op de loer in de bergen", kopte de Zwitserse website 20 Min.ch vorige week. Dat concludeert de nieuwssite na het bekend worden van nieuwe cijfers van het BFU, het Zwitserse adviesbureau voor ongevallenpreventie. In 2011 stierven in Zwitserland opnieuw meer mensen bij sportieve activiteiten dan het jaar ervoor.

De meest dodelijke sport in Zwitserland is bergwandelen. Daarbij kwamen vorig jaar 65 mensen om, een flink deel van de in totaal 211 slachtoffers die het BFU telde. Volgens het bureau zijn de bergen echter niet gevaarlijker geworden, maar neemt het aantal sporters toe, zegt woordvoerder Daniël Menna.

Zelfoverschatting

"Vroeger was wandelen in de bergen niet bepaald een trendy hobby. Nu zien we dat ook steeds meer jonge mensen de bergen in gaan en dat verschillende sporten snel populair worden." De actievelingen worden ook wat roekelozer, constateert Menna. "Als mensen zichzelf overschatten, wordt het al snel gevaarlijk. De voorbereiding en planning moeten zorgvuldiger zijn", benadrukt hij.

De Zwitserse Alpenvereniging SAC stelde eerder ook al vast dat in 2011 relatief veel bergsporters verongelukten. Deze organisatie wijt dat grotendeels aan het mooie weer, waardoor meer mensen de bergen in trokken. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.