Hiking ©Cavalls del Vent

5 bergwandeltips voor in Catalonië

Als één gebied zich leent voor een bergwandelvakantie, dan is het Catalonië. Met meer dan 9.000 kilometer aan wandelpaden, is ervoor elk wat wils. Over deze gemarkeerde routes wisselen de ongerepte natuur en authentieke bergdorpjes elkaar af, met de 3.000 meter hoge Pyreneeëntoppen als letterlijke hoogtepunt. Bergwandelliefhebbers weten Catalonië dan ook steeds vaker te vinden. Routes als de GR 11, GR 92 en de Sint Jacobsroute zijn inmiddels echte klassiekers geworden. De regio heeft met zijn enorme diversiteit echter nog veel meer te bieden. Om er zeker van te zijn dat je niets mist, zijn hier nog vijf bergwandeltips voor in Catalonië.

Pedraforca_hiking © Jordi V. Pou

1: Ruta de l'Ermità

Deze ‘route van de kluizenaar’ loopt langs twintig verschillende Romaanse kerken, heiligdommen en kluiznaarshutten. In vijf etappes wandel je in totaal 110 kilometer door uitgestrekte valleien en stille bossen, met constant zicht op de hoge bergtoppen. Ver weg van de drukke toeristische centra, is dit de ideale omgeving om helemaal in tot rust te komen.

2: De Route van de drie Valleien

Zoals de naam al doet vermoeden, wandel je bij dit traject door drie van de mooiste Pyreneeënvalleien: Vall de Boí, Vall de Barravés en Vall de Castanesa. Onderweg maak je kennis met de natuurlijke en culturele rijkdom van het lokale platteland. Vlak terrein is in deze streken een zeldzaamheid, waardoor het gebied lange tijd grotendeels van de buitenwereld was afgesneden. Deze afgelegen ligging heeft nu een onbedoeld voordeel: de ruige berglandschappen en pittoreske dorpjes hebben hierdoor hun originele charme weten te behouden.

3: Camin Reiau

Er is geen betere manier om de Val d’Aran te voet te verkennen dan de Camin Reiau. Deze oude Romeinse weg loopt vanuit de hoofdstad Vielha langs 33 dorpjes in de vallei. In de bossen met hun rijke flora en fauna stuit je om de zoveel tijd op verborgen middeleeuwse architectonische pareltjes, waardoor het geen moment eentonig dreigt te worden. In etappes van gemiddeld 15 kilometer maak je ongeveer 600 hoogtemeters, waardoor dit traject ook voor minder ervaren bergwandelaars goed te doen is.

4: GR 179 Ruta dels Maquis

Begin jaren ’40 waren er diverse groepen Maquis actief in Catalonië. Deze gewapende verzetsgroepen voerden een verbeten (en uiteindelijk verloren) strijd tegen de militaire dictatuur van Franco. Op de GR 179 wandel je over de oude smokkelpaden van deze strijders, van Berga naar Manresa. Wanneer je door deze afgelegen gebieden trekt, begrijp je steeds meer hoe de Maquis zich hier vroeger ongemerkt konden verplaatsen.

5: Travessa Cavalls del Vent

Op de route van de Cavalls del Vent (paarden van de wind) maak je kennis met het rijke ecosysteem van het Cadí Moixeró Natuurpark. Deze tocht wordt gekenmerkt door prachtige landschappen, waarbij met name de uitzichten op de Pedraforca-berg de moeite waard zijn. Deze meerdaagse tocht loopt langs acht berghutten, waarbij je in totaal ongeveer 10.000 hoogtemeters aflegt. Je moet hiervoor dus wel over de nodige ervaring en conditie beschikken.

 

Bekijk hier alle wandelroutes 

Aigüestortes National Park ©Jordi Pou - Copy

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?