Wandelen in het Aurlandsdal

Het Aurlandsdal is te vinden in Fjord Noorwegen in de provincie Sogn og Fjordane. Het dal maakt onderdeel uit van het netwerk van wandelpaden van Den Norske Turistforening (DNT) en is een klassieker volgens de wandelliefhebbers. Je kan de hele route in 4 dagen afleggen vanaf Finse (1222 meter boven zeeniveau naar Vassbygdi (50 meter boven zeeniveau). Onderweg kan je in hutten langs de route overnachten. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om gedeeltes van de route te wandelen. In vroeger dagen was het Aurlandsdal één van de belangrijkste verbindingen tussen oost en west.

Tekst: Øyvind Heen Wandelen vanaf Østerbø Om één uur in de namiddag arriveerde ik bij Østerbø Fjellstove (een overnachtings accommodatie op 820 meter hoogte boven zeeniveau) het beginpunt van het lager gelegen gedeelte van het Aurlandsdal. Het pad in dit gedeelte van het dal loopt meestal bergafwaarts en is relatief gemakkelijk. Maar enkele kleinere stukken zijn niet afgeschermd en dus is voorzichtigheid geboden.

Rond 1850 waren hier in totaal tien boerderijen – omgeven door akkers en weilanden – volop in bedrijf. Tegenwoordig zijn deze boerderijen onbewoond, maar de meeste zijn gerestaureerd en dus in prima staat. De twee boerderijen bij Østerbø werden begin 1900 omgebouwd tot accommodatie voor toeristen. Daarna arriveerde ik bij de Nesbø boerderij, prachtig gesitueerd bij het Nesbøvatnet, een mooi meer. Deze boerderij werd zo’n honderd jaar geleden door de bewoners verlaten, maar is daarna gerestaureerd door de eigenaar. En dan te bedenken dat de boerderij vanaf 1664 werd bewoond. Trouwens, de meeste boerderijen in het Aurlandsdal werden in de periode van 1875 tot 1907 door de bewoners verlaten.

Bjørnestigen (de Berenklim) Al snel splitst het pad zich. Ik kies voor een wandeling via de Bjørnestigen, een steile klim naar meer dan 1000 meter hoogte boven de zeespiegel. Men had mij de wandeling via de Bjørnestigen aanbevolen vanwege het fantastische uitzicht op het Aurlandsdal. De route was op bepaalde gedeeltes behoorlijk steil. Gelukkig was het droog en mooi weer en waren er kabels gespannen op de moeilijkste gedeeltes van het traject. Het andere pad loopt langs de Aurlandselvi, de rivier die door het dal loopt. Tenslotte komen beide paden verderop in het dal weer bij elkaar, net voor Vetlahelvete (de Kleine Hel). Vetlahelvete is een reusachtige, door water uitgeslepen pothole, de grootste in het dal. Ondergrondse stroompjes zorgen ervoor dat de waterstand in de pothole op hetzelfde niveau blijft en dat de temperatuur van het water ook hetzelfde blijft.

Sinjarheim bergboerderij Het pad voert verder door een fantastisch landschap, ik kom nog langs een grote waterval voordat ik arriveer bij de Sinjarheim boerderij. Sinjarheim was de laatste boerderij die werd bewoond in het Aurlandsdal. De boerderij werd in 1922 verlaten, maar bleef tot 1964 in gebruik als zomerboerderij. Sinjarheim staat op de rand van een hoge rotswand. Beneden in het dal loopt de wildstromende rivier. Trouwens, vroeger was het gebruikelijk om de kinderen voor de veiligheid een touw om hun middel te binden. De boerderij – die in de afgelopen jaren is gerestaureerd – bestaat uit zeven gebouwen, met inbegrip van een schuur om koren te drogen. Almen boerderij Vanaf Sinjarheim loopt het pad steil naar beneden naar de Almen boerderij, de laatste boerderij in het Aurlandsdal. Almenstova, het oude woonhuis, staat onder een beschermende rotspunt. Tenslotte arriveerde ik in Vassbygdi aan het einde van het Aurlandsdal, vijf uur na mijn vertrek uit Østerbø.

Mijn volgende bestemming was Gudvangen, een plaats aan het uiteinde van de Nærøyfjord. ’s Avonds laat peddelde ik over de fjord naar Skalmeneset bij de Styvi boerderij, waar ik buiten overnachtte.

Foto 1: Aurlandsdalen - Sverre hjornevik , Fjord norway AS 2: Finn Loftesnes/Aurland og Lærdal Reiselivslag

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer