De eerste beklimming van de Jungfrau in 1811

Jungfrau.chOp 3 augustus 1811 stonden er voor het eerst mensen op de top van de Jungfrau in het Zwitserse Berner Oberland. De Jungfrau (4158 m) was de eerste 4000-er die ooit werd beklommen in Zwitserland.

Zwitserse nuchterheid op de top van de Jungfrau

Over het moment waarop de Zwitserse broers Rudolf en Hieronymus Meyer samen met Joseph Bortis en Alois Volken, twee gemzenjagers uit Fiesch (Wallis) op 3 augustus 1811 boven op de top stonden, hadden ze  - met typisch Zwitserse nuchterheid - achteraf niet veel meer te vertellen dan dat ze "na een lastige passage door een vlakker stuk sneeuw in enkele passen het hoogste punt hadden bereikt."

Vanuit het Lötschental over de Aletschgletsjer

De Jungfrau. foto Jungfrau Region Marketing AGHet weer was prachtig. Dat was het onderweg niet altijd geweest. Het viertal had een erg lange route gekozen vanuit het Lötschental en daarbij een deel van de grote Aletschgletsjer overgestoken. Vanaf een bivak op de rand van de Konkordiaplatz, de ijskap midden in de gletsjer, hadden ze moeite gehad om de Jungfrau te onderscheiden van de andere toppen - betrouwbare kaarten van dit laatste onontdekte gebied in de Alpen waren er toen nog niet.

Eerste poging gestaakt

Een eerste poging om de top te beklimmen, na een moeizame 'identificatie' van de juiste piek, moesten ze staken vanwege een föhn met hevige regenval. In hun tweede poging de volgende dag, 3 augustus, haalden ze probleemloos de top. Daarbij moesten ze wel over een steile besneeuwde pas (het Rottalsattel) en een scherpe rotsgraat, waarbij ze touwen gebruikten. Op het laatste moment wachtte hen nog een scherpe ijsgraat, die ze schrijlings, als op een paard gezeten, overstaken. Op de top bleven ze een half uurtje en bevestigden ze een zwarte zakdoek aan een stok die ze in de sneeuw plantten, als bewijs voor hun prestatie.

Nog een keer naar boven

Jungfrau. foto C Hogori De verovering van de Meyers werd echter in twijfel getrokken. Vooral door de mensen uit Berner Oberland aan de noordkant van het massief, want die konden vanuit het dal het vlaggetje op de top niet zien. Om alle speculaties de wereld uit te helpen deden de broers hun beklimming de zomer daarop nog eens over, op 3 september 1812. Twee weken eerder, op 16 augustus, hadden de twee gemzenjagers uit Fiesch ook al de hoogste top van het Aletschgebied beklommen, de 4274 meter hoge Finsteraarhorn, de tweede beklimming van een 4000er in Zwitserland ooit.

Bergen Magazine brengt begin 2012 een uitgebreide en mooi geillustreerde themareportage over de Jungfrauregio.

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.