Voorpret: Gastronomisch sneeuwschoenwandelen in Alta Badia

Nog voor de middag al aan de warme chocomelk met rum? In de Italiaanse Dolomieten doen wintersporters er nog een schep bovenop. Begin met een prosecco, geniet daarna van een gastronomisch middagmaal bereid door een Michelinsterrenkok en sip zonder gêne aan een heerlijke rode wijn. Sciare con gusto noemen ze het. Wij deden het nóg relaxter: op sneeuwschoenen.

Tekst Jonathan Vandevoorde

Stille sneeuwtocht op een golvend plateau

We volgen trouw het besneeuwde wandelpad dat tussen de bomen slingert. Nog twee uur te klimmen. Ik heb er een flink tempo in, hoewel er dit jaar nog niet veel sneeuw is gevallen. “We kunnen je reportage beter Op zoek naar sneeuw noemen”, merkt wandelmaat Bert cynisch op. Misschien heeft hij gelijk. Voorbij de bocht in de bergweg komt de helling pal zuid te liggen: een witte alm is nu een bruine alm. Verkleurd gras, blauwe lucht, een brandende zon. We trekken onze jassen uit en drinken wat, want we hebben het snikheet. Dit is niet meer normaal, eind januari! 

Gelukkig vinden we sneeuw, genoeg zelfs. Even verderop sjokken we over een prachtige weide die met maagdelijk wit bedekt is. Als we de winterwandelweg volgen, hebben we de sneeuwschoenen feitelijk niet nodig. Maar we ploffen graag door de poedersneeuw links en rechts van het pad, of snijden, navigerend op de kaart, dwars door het bos. De sneeuw is luchtig, zelfs op de rackets zakken we er soms bijna kniediep in. Over lawines hoeven we ons hier geen zorgen te maken: het lösslandschap aan de voet van de Heiligkreuzkofel boven het Val Badia – Gadertal in het Duits – is een golvend plateau van naaldbossen afgewisseld met almen en nergens zijn er steile hellingen. Ideaal voor een stille sneeuwtocht op sneeuwschoenen of langlaufs.

Culinaire magneet

De streek is een magneet voor wie van verfijnd eten en lekkere wijnen houdt. De stevige Tiroolse keuken, traditioneel een bastion van vlees en spek met aardappelen, rode bieten en witte kool, krijgt hier een mediterrane opknapbeurt. Nergens vind je zowel Bauernspeck en Knödel – zowat het nationale gerecht van Zuid-Tirol – als polenta en pasta op dezelfde kaart of zelfs op één bord. In Val Badia alleen al nemen zes restaurants samen zeven Michelinsterren voor hun rekening.

De volgende ochtend baadt het machtige landschap in een zacht licht zoals dat volgens mij alleen in de Dolomieten bestaat. Bert en ik profiteren ervan om enkele foto’s te maken en gaan dan weer op de sneeuwschoenen op pad. Ons doel is Pralongià van het skigebied Alta Badia. Op deze uitgestrekte hoogvlakte komen de skiliften samen vanuit Sankt Kassian en het mondaine Corvara, bij het indrukwekkende Sellamassief. We hebben er een gastronomische lunchafspraak in het hoogst gelegen pisterestaurant, op 2157 meter hoogte. 


Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het decembernummer van Bergen Magazine. Vanaf 9 december overal verkrijgbaar!
Nog geen abonnee? Neem vóór maandag 28 november 16:00 u. een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Bergen Magazine van €29,50 voor €17,95 + 1 sachet Nikwax TX. DIRECT WASH-IN!

 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?