bergschoenen onderhouden

Vergeet niet je wandelschoenen goed te onderhouden

Welke wandeling je ook gaat doen, een goede wandelschoen is onmisbaar. Bij de aanschaf let je goed op de pasvorm én kies je de schoen die geschikt is voor het terrein waar je gaat lopen. Omdat je natuurlijk lang plezier wilt hebben van je schoenen biedt schoenfabrikant Hanwag een paar praktische onderhoudstips.

Je wandelschoenen reinigen

Ook al heb je er misschien niet altijd zin in, het is toch aan te raden je schoenen na elke wandeltocht schoon te maken. Je verwijdert vuil en modder op je schoen en onder de zool het beste met een droge borstel. Bij vastzittend vuil gebruik je lauwwarm stromend water en vooral geen zeep want dat tast de impregnatie aan. Bij intensief gebruik is het belangrijk om ook regelmatig de binnenkant van de schoen te reinigen. Een Gore-Tex®-voering reinig je door de inlegzool eruit te halen en de schoenen te vullen met ca. 7 cm lauw water. Geen zeep of andere schoonmaakmiddelen toevoegen! Schud de schoen enkele keren heen en weer, laat vervolgens het water er weer uitlopen. Laat de schoen altijd op een natuurlijke manier drogen, dus nooit met een föhn want hiermee beschadig je de voering. Een leren voering reinig je door hem goed af te nemen met een natte doek waarna je de schoen ook op een natuurlijke manier laat drogen.

Zit er zout in je schoenen? Bijvoorbeeld door strooizoutind e winter, of na een wandeling langs de kust, dan moet je je wandelschoenen nog even extra goed onder handen nemen. Water, een beetje azijn en goed deppen met een vochtige doek, kunnen soms al voldoende zijn. Hier lees je hoe je zout uit je schoenen krijgt. 

Impregneren van je wandelschoenen

Hoewel het leer tijdens de productie al geïmpregneerd is, is het heel belangrijk dit regelmatig te herhalen. Impregneren voorkomt het uitdrogen van het leer en maakt het vuil- en waterafstotend. Je kunt je schoenen impregneren met een spray af met een wax. In beide gevallen moeten de schoenen eerst goed gereinigd en gedroogd zijn.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Impregneerspray

Impregneer je schoenen voordat je ze voor een langere periode opbergt. Met de impregneerspray spuit je de schoen in op een afstand van ongeveer dertig centimeter. Neem ook de tongflap en zoolranden mee want gummi kan ook uitdrogen, én vergeet de kleine hoekjes niet. Impregneerspray heeft over het algemeen twaalf uur nodig om optimaal te werken. Als je je schoenen intensief gebruikt, kun je de behandeling meteen daarna nog eens herhalen.

Wax

Met een zachte borstel breng je de wax al draaiend aan op het leer en net als bij de spray ook op de gummi stootranden en op de zijkanten van de zolen. Bij gebruik van een wax kleurt het leer altijd donkerder op. Wax is niet geschikt voor suède omdat daarmee de structuur van het leer verloren gaat. Ook wandelschoenen met een gecombineerd bovenwerk van leer en textiel kunnen beter met een impregneerspray behandeld worden omdat de wax het ademende vermogen van het textiel aantast. Gebruik altijd speciale schoenwax en nooit olie of vet.

Je schoenen opbergen

Je bewaart je wandelschoenen in een droge, goed geventileerde ruimte. Zet ze niet bij de verwarming of in direct zonlicht want daar droogt het leer snel van uit. Gebruik een schoenspanner om je schoenen hun pasvorm te laten behouden.

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?