Home » Vakantietip
fietsendrager

Op vakantie met de fiets naar de bergen: waar moet je rekening mee houden?

Dat Nederlanders en fietsen een goede match zijn, weet je waarschijnlijk al wel. Ieder jaar vertrekken duizenden Nederlanders naar de bergen in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en andere landen voor een avontuurlijke fietsvakantie. Je kunt je wel voorstellen dat zo’n vakantie qua voorbereiding en uitvoering net even anders is dan een strandvakantie aan de Costa del Sol.

Daarom is het een must om goed voorbereid op pad te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een veilige manier om je fiets mee te nemen, zoals met een fietsendrager trekhaak, en zorg voor een goede verzekering. In dit artikel vertellen we je meer over wat je moet weten wanneer je met de fiets op vakantie gaat naar de bergen.

Neem je fietsen veilig en stevig mee op vakantie

Om comfortabel te fietsen op je vakantiebestemming is het prettig om je eigen fiets mee te nemen op vakantie. Die ken je immers het beste. Gelukkig telt Nederland inmiddels meer fietsen dan inwoners (zie dit onderzoek) dus de kans is groot dat je een goed exemplaar hebt staan. Om de fiets zo veilig en stevig mogelijk mee te nemen op je trip is het nodig om een goede fietsendrager aan te schaffen. Je kunt kiezen uit een fietsendrager op de trekhaak, op het dak en op de achterklep. Het is maar net wat je zelf het fijnst vindt.

Een fietsendrager op de trekhaak is het handigst wanneer je meerdere fietsen meeneemt op vakantie. Let hierbij altijd op de maximale belasting van de trekhaak en de fietsendrager. Kijk ook naar de grootte van de wielgoot, zodat de banden altijd passen. Om je fiets zo veilig mogelijk mee te nemen op de trekhaak moet je allerlei extraatjes tijdelijk van de fiets verwijderen. Denk aan fietstassen, fietsmanden, kinderzitjes en natuurlijk accu’s wanneer je een elektrische fiets mee wil nemen.

Ga op zoek naar de regels omtrent fietsendrager in vakantieland

Waar veel Nederlandse vakantiegangers voor vertrek niet aan denken, is dat er in andere landen in Europa andere regels kunnen gelden omtrent een fietsendrager. Vertrek je bijvoorbeeld met de auto met fietsendrager en fietsen naar Italië? Dan mag de drager maar maximaal 30 centimeter uitsteken aan allebei de kanten van de auto. Ook moet de fietsendrager beschikken over een wit markeringsbord met rode strepen en een witte kentekenplaat wanneer je eigen kentekenplaat minder goed zichtbaar is door de drager.

Daarnaast is Oostenrijk een populair vakantieland om met de fiets te verkennen. Draag je de fietsen op een fietsendrager op de trekhaak dan is de kans groot dat je kenteken (deels) bedekt wordt. In dat geval moet er eveneens een witte kentekenplaat worden geplaatst. Ook moet je een ovale witte NL-sticker op de fietsendrager of de fiets plaatsen. Kortom: voor ieder land kunnen andere regels gelden, dus controleer dit vooraf goed zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Zorg voor de juiste verzekering met fietsvakantie in de bergen

Heb je een goede fietsendrager? En weet je waar je op moet letten met betrekking tot de regels in het land van bestemming? Mooi. Verder moet je voor vertrek goed letten op je verzekering. Je fietsendrager én de fietsen zijn namelijk niet automatisch meeverzekerd op de verzekering voor je auto. Wanneer je over een reisverzekering beschikt, is het aan te raden om even te checken of de fietsen onder de dekking daar vallen. Mochten ze gestolen worden, dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent.

Dat geldt ook voor eventuele schade of verlies aan je fiets en/of fietsendrager. Het kan zijn dat je huidige verzekering nog niet voldoende dekking biedt, maar dat je de dekking wel uit kunt breiden. Doe dat zeker wanneer dat een optie is, want dat kan je veel geld schelen. Voor de verzekering en voor je eigen gevoel is het overigens ook erg prettig om over een goed slot te beschikken dat je op je fiets en je fietsendrager kunt zetten. Op die manier is het geheel minder aantrekkelijk voor dieven en kwaadwillenden.

Geef je fiets fiets een check-up voordat je weggaat

Tot slot nog een handige tip voordat je op vakantie gaat: geef je fiets een goede check-up en repareer waar nodig zodat de kans op pech kleiner is tijdens het fietsen in de bergen. Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je een lekke band krijgt of dat je ketting eraf valt, maar het is wel zo fijn om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Dat zorgt ervoor dat je veiliger kunt fietsen op (berg)weggetjes die je nog niet kent en dat is absoluut erg belangrijk.

Wat betreft bagage is er nog een aantal tips en tricks waar je aan moet denken. Neem bijvoorbeeld altijd een bandenplaksetje mee op een fietsvakantie in de bergen. Je kunt voor de zekerheid zelf een extra binnen- en/of buitenband inpakken. Natuurlijk heb je ook in het buitenland gewoon fietsenmakers, maar niet wanneer je je in the middle of nowhere bevindt. Goed om op te letten dus!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer