Mount everest. Foto kappa wayfarer

3 klimmers overleden, 2 vermist op de Everest

Mount everest. Foto kappa wayfarerDrie klimmers die zaterdag terugkeerden van de top van de Mount Everest zijn in een storm om het leven gekomen. Twee anderen zijn nog vermist. Vrijdag was het nog mooi en helder weer, maar zaterdagmiddag sloeg het weer op de berg om.

Om de top van de MountEverest te bereiken, is de maand mei het meest geschikt. Vandaar dat het afgelopen weekend ook erg druk was. Zo'n 150 klimmers hebben de top bereikt, maar sommige klimmers moesten lang wachten in de zogenaamde 'deathzone' voordat ze de top op konden. De klimmers hadden geen rekening gehouden met deze extra tijd en hadden soms te weinig zuurstof mee.

De drie klimmers die zaterdag omgekomen zijn, waren waarschijnlijk uitgeput en hadden last van hoogteziekte. Toen het weer zaterdagmiddag omsloeg, werd hen de afdaling fataal. 

Op de Mount Everest zijn ook vier Nederlanders. Zij zijn veilig naar beneden gekomen, maar hebben de top niet gehaald.

UPDATE 17.00 uur: Inmiddels is bekend dat er vier mensen zijn omgekomen en dat er nog één vermiste is. Het gaat om een 61-jarige Duitse arts, een 44-jarige Zuid-Koreaan, een 55-jarige Chinees en een 33-jarige Canadese vrouw van Nepalese komaf.

Eerder dit weekend bereikte de 73-jarige Japanse Tamae Watanabe als oudste vrouw ooit voor de tweede keer de top van Mount Everest en kwam ook weer veilig beneden.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!