De noordflank van de Mount Everest in Tibet - vanaf het pad naar het basiskamp

Canadees ontdekte doorgang naar top Mount Everest

De noordflank van de Mount Everest in Tibet, vanaf het pad naar het basiskampHet was niet George Mallory die de route naar de top van de Mount Everest over de noordflank vond, maar de Canadees Oliver Wheeler. Dat is althans wat auteur Wade Davis beweert in zijn boek Into the Silence: The Great War, Mallory and the Conquest of Everest. Hij baseert zich hierbij op dagboeken van Wheeler.

Topograaf Oliver Wheeler maakte deel uit van de expeditie die in 1921 onder leiding van George Mallory probeerde om de top van de Mount Everest te bereiken. De expeditie volgde de noordelijke route via Tibet, nu de belangrijkste route naar het 'dak van de wereld'. Door politieke redenen en doordat de uitrusting dat niet toestond, konden expedities in de jaren twintig niet via de zuidelijke route. Edmund Hillary nam deze route wel toen hij in 1953 met Tenzing Norgay voor het eerst de top haalde.

Mallory's eerste expeditie in 1921 leek gedwarsboomd te worden toen de expeditie geen doorgang vond naar de in de verte zichtbare North Col, waarvan Mallory verwachtte dat die toegang zou bieden naar de top van de Everest. Wheeler besteedde dagen aan het maken van een kaart en ontdekte uiteindelijk dat er wel een doorgang was. Volgens auteur Davis had Mallory de nauwe spleet gemist, die nu toegang geeft tot de Rongbuk gletsjer. Ook schrijft Davis dat Mallory de rol van Wheeler in het ontdekken van de route opzettelijk afzwakte. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?