In Ulaanbaatar - de hoofdstad van Mongolië - wil men een kunstmatige gletsjer

Hoofdstad Mongolië wil kunstmatige gletsjer bouwen

In Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, wil men een kunstmatige gletsjerIn Nederland wil men een berg bouwen, maar in Mongolië heeft men een nog ambitieuzer plan bedacht. Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, wil een kunstmatige gletsjer bouwen die in de zomer als airconditioning kan dienen.

In de winter kan het in Ulaanbaatar -40 graden zijn, de stad is dan ook de koudste hoofdstad ter wereld. In deze koude periodes wil men gigantische ijsblokken bewaren, die dan in de zomer, wanneer het +35 graden kan worden, langzaam smelten en op deze manier de stad verkoeling brengen.

Om dit te bereiken willen wetenschappers kunstmatige schilden van ijs bouwen, die wel zeven meter dik kunnen worden. Het plan is om in de winter herhaaldelijk gaten te boren in het ijs van de rivier de Tuul. Doordat overdag stromend water door deze gaten komt, dat 's nachts weer aanvriest, wordt het ijs veel dikker dan het normaal gesproken zou zijn. Dit natuurlijke proces komt oorspronkelijk alleen voor in het hoge noorden. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling