Meer aardverschuivingen verwacht in de Alpen

Afgelopen weekend denderde een rotsmassa naar beneden in Salzburg, Oostenrijk. Geologen verwachten dat dit vaker zal voorkomen, omdat strenge vorst rotswanden heeft verzwakt.

Aardverschuivingen en bergwandelen

Voor bergwandelaars is los gesteente altijd een risico, maar de kans op een aardverschuiving is gelukkig klein. In risicogebieden peilen geologen de situatie, om de risico’s op aardverschuivingen in kaart te brengen en te bestrijden. Om verder gevaar te voorkomen, kiezen geologen ervoor om eigenhandig een aardverschuiving te veroorzaken, of een om rotspartij te stabiliseren.

Meer aardverschuivingen door strenge winter

Door de strenge winter is de kans op aardverschuivingen en steenslag groter. De vorst drong dieper in de grond door. Normaliter bevriest één tot twee meter grond. Afgelopen winter drong de vorst drie tot vier meter in de grond door. Dat heeft grote gevolgen voor de rotswanden. Water in kleine kieren bevriest en zet uit. Daardoor breken stukken rots af.

Oorzaken van aardverschuivingen

Aardverschuivingen ontstaan door het loskomen van gesteente of zand op hellingen. Vorst en regen veroorzaken het verschuiven van rotsen en aarde. Regen heeft een sterke eroderende werking, wanneer het niet in de bodem wordt opgenomen. In de Alpen zijn er minder bossen, waardoor water minder in de grond zakt. De ontbossing komt door het aanleggen van pistes en boomsterfte door boomkevers. Ook in begroeid gebied kan regen aardverschuivingen veroorzaken, als er ongewoon veel regen valt.  

bron: ORF en Wikipedia foto: Free Commons

Meer inspiratie

Wandelen met zicht op imposante bergtoppen. Vind hier het juiste aanbod! 5 overnachtingen incl. halfpension vanaf €443,- p.p.

Pure bergbelevenis: 7 nachten in een appartement incl. begeleide wandelingen, fietstochten en techniektraining vanaf € 199,- p.p.

Schitterende natuur, avontuurlijk wandelen, fietsen, klimmen, kanoën, vliegen en veel bijzonder cultureel erfgoed.

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Met elke dag de mooiste bergfoto's, leuke winacties en het laaste bergnieuws!

Mis het nieuwe nummer van Bergen Magazine niet, word vóór maandag 16.00 uur abonnee!