Bier drinken in lederhose en dirndl op de Oktoberfesten. Foto SteFou!

Oktoberfest vanaf zaterdag van start - Proost!

Bier drinken in lederhose en dirndl op de Oktoberfesten. Foto SteFou!Zo'n 6 miljoen bezoekers en 5,7 miljoen hectoliter bier maken van het Oktoberfest in München het grootste volksfeest ter wereld. De oorsprong van de Oktoberfesten heeft niet zozeer met veel bier drinken te maken, maar met een huwelijk.

De Duitse kroonprins Lodewijk trouwt op 17 oktober 1810 met zijn verloofde Theresia van Saksen-Hildburghausen. Het trouwfeest neemt vijf dagen in beslag. De weide in München waar de meeste feestelijkheden plaatsvinden, heet sindsdien de ‘Theresiënwiese’. Vanaf het jaar van de bruiloft wordt op deze locatie elk jaar feestgevierd om de bruiloft te gedenken. Zo ontstond het jaarlijkse Oktoberfest, dat tot op de dag van vandaag in München gevierd wordt.

Bier drinken in lederhose en dirndl op de Oktoberfesten. Foto SteFou!Sinds het eerste Oktoberfest in 1810 is het feest 24 keer geannuleerd door oorlog, ziekte of andere noodgevallen. Zo zijn er tijdens de Eerste - en de Tweede Wereldoorlog geen Oktoberfesten gehouden. In de jaren na deze oorlogen, van 1919 tot 1920 en van 1946 tot 1948, werden er alleen maar kleinschalige Herfstfeesten georganiseerd. Één maal is er tijdens het Okotberfest een terroristische aanslag gepleegd. Op 26 september 1980 ontplofte er een pijpbom bij de hoofdingang van het Oktoberfest en 13 personen kwamen hierbij om het leven. Dit was de op één na dodelijkste terroristische aanslag op Duits grondgebied. Waarschijnlijk is een rechtse extremist, die omkwam bij de explosie, het doelwit geweest van de aanslag.

Sinds 1950 heeft het Oktoberfest een traditionele opening. De burgemeester van München tapt om 12.00 uur de eerste pul bier en roept: ‘O'zapft is!’. Dit staat voor: ‘Het is getapt!’, in Beiers dialect. Zaterdag 22 september 2012 start het Oktoberfest en duurt tot en met 7 oktober.

Lees verder waar je in München voor de beste feesten moet zijn.

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden