Adirondack Park

Preview Bergen Magazine: Adirondack Park

Slapen in een Amerikaanse kerststal in de herfst

The Adirondacks? Zelfs Amerikanen klinkt deze geografische naam even exotisch in de oren als Timboektoe of Capelle aan den IJssel. Maar zeg Lake Placid en bij velen gaat een belletje rinkelen. Het wintersportstadje in het noordoosten van de VS vormt het hart van dit granieten gebergte. Onze hoofdredacteur trok drie dagen de wildernis in en onderging de betovering van de indian summer. In ons septembernummer lees je alles over dit gebergte op steenworp afstand van New York, wij publiceren alvast voor.

Tekst  Jonathan Vandevoorde

Indian summer in het hart van het gebergte

Sommige natuurervaringen wil je een keer in je leven meegemaakt hebben, zoals in de Grand Canyon wandelen (check), een vulkaanuitbarsting zien en voelen (check!), de zoutvlakte van Uyuni oversteken als hij onder een laagje water staat (check!!). En New England bezoeken tijdens de herfst. Vorig jaar kreeg ik eindelijk de kans om de befaamde indian summer te beleven, de periode waarin de bossen zich in de felste kleuren tooien. Dat was in de Adirondack Mountains in het noorden van de staat New York. Niet exact New England, maar vlakbij en dus goed genoeg. Het hoogtepunt van onze trip was een trektocht van drie dagen in de High Peaks Wilderness, het hart van het gebergte.

Een warming up met een schitterend uitzicht

Onder een stralende hemel lopen Frank Peters en ik over een steil pad naar de top van Giant Mountain, de warming-up voor onze geplande expeditie. De berg is naar alpiene maatstaven maar een puist – 1410 meter hoog – maar wel een pittige. Niks zigzagpad, vanaf de parkeerplaats gaat het 1000 hoogtemeter strak omhoog, drie uur aan een stuk. Wij zijn niet alleen. Op zo’n mooie herfstdag trekken wandelaars er massaal op uit. Naast Yankees komen we ook veel Franstalige Canadezen tegen; Montréal ligt op slechts een paar uren rijden van hier.

Vanaf de ronde top kijken we over de boomkruinen uit en hebben we een schitterend uitzicht over de Adirondacks. Het is eind september, de lucht is droog en kraakhelder. De ‘indian summer’ is echter nog pril, de eerste harde nachtvorst moet nog toeslaan willen de bladeren echt van kleur verschieten. Toch is het rood van de sugar maple, de befaamde suikeresdoorn (Acer saccharum), al opvallend fel, terwijl het krokante geel van de berken nu pas uit het groen tevoorschijn begint te komen. Samen met de donkergroene sparren vormen deze bossen een eindeloos golvende quiltdeken die elke dag meer kleur zal krijgen.

 

Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het septembernummer van Bergen Magazine. Vanaf  16 september overal verkrijgbaar!

Dit nummer thuis ontvangen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 5 september een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: een jaarabonnement op Bergen Magazine van € 29,50 voor slechts € 22,50 + 3 welkomstcadeaus!

[Word abonnee]

Ook leuk als cadeau! (Klik ‘Ik wil dit abonnement cadeau geven’ aan)

 

 

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden