Snowboarder maakt een sprong

Snowboarders filmen bijna-fataal ongeluk - en de gevolgen

Ruim een jaar geleden verongelukte de Amerikaanse snowboarder Danny Toumarkine na een mislukte sprong in de bergen van Montana, Verenigde Staten. Hij liep ernstige verwondingen op aan zijn hoofd en moest vier hersenoperaties ondergaan. Op miraculeuze wijze staat hij een jaar later weer op de piste - nu mét helm. De film 'Moving Forward' laat zien wat Toumarkine en zijn vrienden doormaakten.

Snowboarder maakt een sprong

In 2007 begonnen Danny Toumarkine en zijn vrienden, allen fanatieke snowboarders, een productiebedrijfje genaamd Shreddy Times. Ze maakten vooral korte filmpjes van hun snowboardavonturen. Vorige winter besloten ze voor het eerst een lange film te maken over hun belevenissen gedurende het winterseizoen, een droom die ze al 15 jaar hadden. Maar al tijdens de eerste draaidagen in Montana gaat het mis: Danny komt na een sprong op zijn hoofd terecht en beweegt niet meer.

In de rest van de film, die sinds vorige week op YouTube te bekijken is, zien we het lange en zware herstelproces van Danny, en de aangrijpende manier waarop de hechte vriendengroep hiermee omgaat. Danny wordt gedurende 22 dagen kunstmatig in coma gehouden. Ondertussen ondergaat hij drie hersenoperaties, waarbij een stuk van zijn schedel tijdelijk in zijn buik wordt geplaatst om ruimte te geven aan zijn opzwellende hersenen. Na nog een vierde operatie kan hij uiteindelijk het ziekenhuis weer verlaten.

Uit het ziekenhuis en mentaal weer helemaal gezond heeft Danny nog maar één doel: zorgen dat hij weer kan snowboarden. Na veel fysiotherapie, krachttraining en balansoefeningen lukt hem dat, en bijna een jaar na het ongeluk staat hij voor het eerst weer op de piste. Zijn vrienden zijn er niet gerust op maar zien Danny snowboarden 'alsof hij geen dag heeft overgeslagen'. De film sluit af met een boodschap: hoofdletsel is de meeste voorkomende oorzaak van een dodelijke afloop bij ski- en snowboardongelukken. Draag een helm. 

Zie ook de website over Danny Toumarkine gemaakt door zijn broer Conor.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?