Reinhold Messner

Topoverleg onder klimmers: de bergen moeten wild blijven

Reinhold MessnerEnkele van de bekendste bergbeklimmers ter wereld zijn het eens: "De bergen moeten wild blijven." Dat was de conclusie van de discussieronde Quo CLIMBis, die afgelopen zondag in kasteel Sigmundskron bij het Italiaanse Bolzano plaatsvond. Maar wat betekent dat voor het toerisme?

Op uitnodiging van het Messner Mountain Museum, de International Mountain Summit en het Trento Film Festival discussieerden bergbeklimmers, journalisten en vakmensen over de toekomst van het alpinisme. Gastheer Reinhold Messner, zelf één van 's werelds meest gelauwerde klimmers, leidde het debat.

Elite

Aan de orde kwamen vragen als: wat is echt alpinisme? Wie bepaalt of iemand tot de elite behoort? Hoe kan het alpine milieu gered worden en wie is daarvoor verantwoordelijk? "Er is geen goede of slechte bergsport", zei Messner, "Iedereen heeft het recht een berg op te gaan zoals hij dat wil." Toch vond de discussieleider, die eigenlijk ook als keynote speaker optrad, dat het toerisme schadelijk is voor de bergen.

Daarover bereikten de klimmers snel overeenstemming: het toegankelijk maken van de bergen moet gestopt worden. Jacopo Merizzi van de website Valdimello.it vond: "Als de wildernis wild blijft, zal de natuur beslissen wie bij de elite hoort. Angst houdt de anderen weg. Alleen zo kan de toekomst van het alpinisme gegarandeerd blijven."

Onbereikbaar

Met het aanleggen van paden, klim- en klettersteigroutes en andere infrastructuur hadden de alpinisten niet veel op. Zo werd ook de Mount Everest als voorbeeld aangedragen van een berg, die onder het toerisme te lijden heeft. Het jaarlijks prepareren van routes door sherpa's verpest de wilderniservaring, zeiden de deelnemers.

In het hooggebergte, boven de 2500 meter in de Alpen en boven de 5000 in de Himalaya, waagden zich tot voor kort 'alleen gekken'. Zo hoort het ook, volgens Messner. Toeristische infrastructuur vindt hij geen probleem in lager gelegen gebieden, waar boeren en jagers het landschap al duizenden jaren beïnvloeden. Zolang de toppen maar even onbereikbaar blijven als voorheen.

Bronnen: Climbing.de, Alpin.de 

Meer inspiratie

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)