Wijzigingen lawineberichten Oostenrijkse reddingsdienst

De lawinewaarschuwingen in Oostenrijk gaan veranderen. Het moment waarop de lawineberichten worden gepubliceerd is voortaan niet meer ’s ochtends, maar ’s avonds. Zo zijn toerskiërs en sneeuwschoenwandelaars beter in staat hun tocht van te voren te plannen.

Minder ongelukken door betere tochtplanning

Op dit moment wordt de actuele informatie over de sneeuwomstandigheden ’s ochtends gepubliceerd. Het grote nadeel daaraan is, dat sneeuwschoenwandelaars en toerskiërs pas kort voor vertrek actuele informatie op kunnen vragen. Het goed plannen van een tocht kan daardoor op een haastklus uitlopen, met alle nadelige gevolgen van dien. Om skiërs en wandelaars beter van dienst te kunnen zijn, hebben de Oostenrijkse lawinediensten besloten het publicatiemoment te veranderen. Daardoor hopen de reddingsdiensten dat toerskiërs en sneeuwschoenwandelaars hun tochten beter kunnen voorbereiden en dat er dus minder ongelukken gebeuren.

Test in Niederösterreich

Het komende wintersportseizoen wordt het nieuwe publicatiemoment in Niederösterreich getest. Als de nieuwe situatie bevalt, gaat het nieuwe publicatiemoment waarschijnlijk ook in de andere Oostenrijkse deelstaten gelden.

Meer en betere lawine-informatie

De lawineinformatie gaat ook beter worden, kondigen de Oostenrijkers aan. Deze maand loopt het project ALARM af. Daarin is getest met nieuwe computermodellen, waarin de opbouw van de sneeuwlaag, de sneeuwhoogte en dergelijke zaken op een nieuwe manier in zijn berekend. Met die informatie hopen de lawinediensten een betere inschatting van het risico op lawines te kunnen geven.

Bron: Skiinformatie.nl en Orf.at

Meer inspiratie

Pure bergbelevenis: 7 nachten in een appartement incl. begeleide wandelingen, fietstochten en techniektraining vanaf € 199,- p.p.

Wandelen met zicht op imposante bergtoppen. Vind hier het juiste aanbod! 5 overnachtingen incl. halfpension vanaf €443,- p.p.

Mis het nieuwe nummer van Bergen Magazine niet, word vóór maandag 16.00 uur abonnee!

Met elke dag de mooiste bergfoto's, leuke winacties en het laaste bergnieuws!

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Schitterende natuur, avontuurlijk wandelen, fietsen, klimmen, kanoën, vliegen en veel bijzonder cultureel erfgoed.