Gastronomische wintervakantie in Alta Badia in de Italiaanse Dolomieten
Alta Badia in de Italiaanse Dolomieten is een ketting van dorpen in het Gadertal (Val Badia) tussen Brixen (Bressanone) in het noorden en het Sellamassief in het zuiden. Ladinisch is de voertaal, maar iedereen spreekt vlot Duits, Italiaans en vaak ook Engels. Het skigebied van Alta Badia heeft vooral makkelijke pistes (blauw) en direct toegang tot vijfhonderd kilometer aan skipistes in de wijdere omgeving waaronder Val Gardena en de SellaRonda. Mogelijkheden om te sneeuwschoenwandelen zijn er rond het dal, niet veel, maar wondermooi en vrij van lawinerisico. Uitwijken naar het ruige natuurpark Puez-Geisler kan natuurlijk ook, of naar Fanes-Sennes-Braies.
Vervoer
Vliegen kan met enkele maatschappijen naar Venetië of Treviso. Dan met de bus in ongeveer drie uur naar de dorpen in Alta Badia (www.cortinaexpress.it). Overstappen in Cortina d’Ampezzo, reserveren aangeraden. Met de auto is het rond de 1020 kilometer.
Slapen
Er is een ruime keuze aan hotels in alle prijsklassen met vooral hotels in het hogere segment (vier en vijf sterren). Wij sliepen in Hotel Ciasa Salares. Een interessant en goedkoper alternatief is een appartement huren bij de boer. Op de berg sliepen we in de zeer comfortabele Las Vegas Lodge. (Bagage)transfer vanuit het dal wordt geregeld. Ook in Berggasthof Pralongià van Dieter Niederkofler kun je overnachten.
Sciare Con Gusto
In 14 bergrestaurants bij de pistes worden gastronomische maaltijden geserveerd. In de winter ’16-’17 zijn topchefs uit mondaine skiresorts – zoals Sochi, Zermatt, Ischgl en Aspen – aan de beurt om maaltijden te ontwerpen voor een democratische prijs. Zoek op www.altabadia.org op de trefwoorden ‘ A taste for skiing’. Het culinaire initiatief wordt ook ’s zomers voor wandelaars in vier bergrestaurants voortgezet onder naam In vetta con gusto (‘de bergen in met smaak’).
Meer weten?
'Sneeuw met een smaakje' door Jonathan Vandevoorde in Bergen Magazine 2016-5