wintertrekking Nepal

Wintertrekking in Nepal

Nepal is een klein Himalayaland, maar groot in hoge bergen. Want 8 van de 14 achtduizenders liggen geheel of gedeeltelijk op Nepalese bodem. Uiteraard ook de hoogste berg ter wereld: de Mount Everest (8848 m). De klassieke trekkingseizoenen in Nepal zijn het voorjaar, van half maart tot en met mei (vóór de moesson) en het najaar,  oktober en november (na de moesson).

Tekst & foto’s Robert Eckhardt

wintertrekking Nepal

De traditionele trektochtseizoenen

“Moet je nu in het voorjaar gaan of in het najaar?”, wordt me wel eens gevraagd. Je leest regelmatig dat het weer in het najaar beter is dan in het voorjaar. Mijn ervaring na 26 trektochten in de Himalaya (iets meer in het voorjaar dan in het najaar) is dat het niet veel uitmaakt. Voordeel van het voorjaar is dat er minder trekkers zijn dan in het najaar en dat de rododendrons in bloei staan. Een ander voordeel is dat de dagen langer zijn. In het najaar echter is de kans op een heldere hemel met eindeloze vergezichten weer groter.
Tochten met bergpassen boven de 5000 meter kun je eigenlijk alleen maar in deze perioden maken. Daartussen zit de natte periode, de moessontijd. Er zijn gebieden aan de noordrand van Nepal – in de regenschaduw van de Himalaya – waar de moesson nauwelijks invloed heeft. Daar kun je in de zomer trekken. Probleem is om er te komen. Door de enorme neerslag zijn wegen meestal onbegaanbaar en gevaarlijk vanwege aardverschuivingen en steenslag en zijn vluchten uiterst onbetrouwbaar. Zomerplannen verlangen een uiterst flexibele geest, veel geduld en een reisschema waar ongelofelijk veel rek in zit.

Lodge- of tententrekking door Nepal

Een lodge is een hotel op zijn Nepalees. Je hebt ze in Langtang, in het Everest- en het Annapurnagebied, rond de Manaslu en op de route naar het Kangchenjunga-basiskamp. Ze zijn van heel groot en luxueus tot heel klein met nauwelijks enig comfort. Dat hangt af van de beschikbaarheid van water en elektriciteit in het desbetreffende gebied en de hoeveelheid toerisme. Een ander alternatief is bij mensen thuis slapen in een homestay. In Tansen vind je bijvoorbeeld de rustige, fijne Horizon Homestay (Bhagwati Tole Road, Tansen 32500, tel. +977 984 21089).

In veel gebieden zijn echter geen lodges, daar moet je dus een volledige tententrektocht maken, een ‘full trek’ met een ­­­keukenploeg en dragers. Het kost wat meer, maar de Nepalezen hebben nog steeds onze steun nodig.

wintertrekking Nepal

Privétocht

Niet iedere organisatie maakt tochten op maat (‘private party’). Snow Leopard Adventures bijvoorbeeld is daar juist in gespecialiseerd. En vraag dan naar Ram Kumar Rai als sirdar. Hij kent heel veel (o.a. van onze) tochten, wil zijn land verder ontdekken en is erg avontuurlijk. Daarnaast heeft René de Bos, eigenaar van Snow Leopard, hele goede ideeën voor trektochten die bij je passen.

wintertrekking Nepal

Sirdar

De sirdar is de leider van de dragers en keukenploeg. De sirdar bepaalt hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer en de beschikbaarheid van stromend water.

Bij sirdar denk je aan Sherpa’s, maar dat hoeft helemaal niet. Het kan zijn dat hij of zij tot een hele andere etnische groepering behoort, bijvoorbeeld Rai, Tamang of Gurung.

Onze vriend en sirdar Ram Kumar Rai heeft een enorme kennis over Nepal vergaard en kent alle vogels die je op je trekking tegenkomt. Hij is vaak sirdar voor Nederlanders en spreekt zelfs wat woorden Nederlands. ’s Avonds komt hij in de dinnertent altijd gezellig kletsen over zijn leven als boer en sirdar. Het is een harde leerschool voordat je sirdar bent. Kumar doorliep die hele hiërarchie van drager, keukenjongen, assistent-kok, kok, assistent-sirdar tot sirdar. Zijn verhalen geven een aardig doorkijkje in de verhoudingen binnen ons ploegje Nepalezen. In die kleine gemeenschap wordt een strikte rangorde gehandhaafd die door de crew waardig als vaststaand wordt aanvaard. Als westerling moet je echt niet proberen iets aan die verhoudingen te veranderen, hoe oprecht je ook meent te zijn. Vanaf 2001 hebben we alle trektochten en twee expedities gedaan Kumar.

wintertrekking Nepal

Organisaties (in Nederland en België) die trekkings en expedities aanbieden

wintertrekking Nepal

Visum

Een visum is noodzakelijk. Aanvragen bij het consulaat van Nepal. Je kunt ook een visum kopen bij aankomst in Nepal. Informeer van te voren of dat laatste slim is.

Permits en entree nationale parken (Conservation Areas)

Voor een aantal gebieden heb je een permit nodig of moet je entreegelden betalen. Hier vind je de actuele stand van zaken wat betreft permits in Nepal

Hoogteziekte

Op veel trektochten worden geen of te weinig dagen gereserveerd voor acclimatisatie. Te weinig rustdagen (ook al lijkt het in het begin helemaal niet nodig) hebben al heel veel ellende veroorzaakt: van hoogteziekte, evacuaties, tot het niet bereiken van het doel. Een goed advies: neem een acclimatisatiedag rond de 3200-3400 m en vervolgens nog een rond de 3800-4000 m.

Een goed (e)boek over hoogteziekte en een must om mee te nemen is: Hoe blijf ik gezond in de hoogte. Op deze site staat zeer nuttige info over hoogteziekte.

De Reisdokter

Via De Reisdokter, die verscheidene vestigingen heeft, kun je je laten vaccineren, EHBO-kits en malariapreventie kopen. Je krijgt advies op maat, voor jouw reis.

Meer weten?

wintertrekking Nepal

Kaarten & gidsen

In Kathmandu kun je op elke straathoek trekkingkaarten (bijvoorbeeld van Nepa Maps) kopen. En op veel plekken vind je eveneens trekkinggidsjes.

  • Trekking in the Nepal Himalaya, uitg. Lonely Planet (10e editie, 2016).
  • Nepal (reisgids), uitg. Lonely Planet (10e editie, 2016).

Leestip

Han Willems, Hoe blijf ik gezond in de hoogte. Een must om te lezen en mee te nemen: hoogteziekte.info

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?