Zugspitze beklimmen

Zugspitze (2962 m) - de hoogste berg van Duitsland beklimmen

De Zugspitze ligt op de grens van Duitsland en Oostenrijk, ten zuiden van de stad Garmisch-Partenkirchen. Door deze grens bevindt de berg zich ook in twee verschillende provincies: in Duitsland is dat Zuid-Beieren, in Oostenrijk Tirol.

Hoe hoog is de Zugspitze?

De berg maakt deel uit van het Wettersteingebergte en is de hoogste top van dat gebied. Met zijn hoogte van 2.962 meter is de Zugspitze de hoogste berg van Duitsland.

Eerste beklimming Zugspitze

Josef Naus werkte als landmeter bij de topografische dienst van Beieren kreeg opdracht om het Werdenfelser Land op de kaart te zetten. Daartoe beklom hij de Zugspitze, via de westgraat, en stond als eerste op de top. Samen met onderzoeksassistent Maier en berggids Johann Georg Tauschl bereikt hij op 27 augustus 1820 om 11:45 uur de hoogste top van de Zugspitze. Vanwege onweer en sneeuwval moesten de mannen snel afdalen. Om 3 uur 's nachts kwamen ze veilig in een hut aan. Meer over de eerste beklimming van de Zugspitze

Hoe bereik je de bergtop van de Zugspitze?

De top van de Zugspitze is gemakkelijk te bereiken met de Zugspitzbaan. Hiermee ben je binnen tien minuten boven. De kabelbaan is dagelijks geopend van 08:40 tot 16:40 uur. Er zijn verschillende tickets te koop voor een ritje met de kabelbaan: elk voor eigen activiteiten, zoals toegang tot het sneeuwterras.

Wandel- en klimroutes op de Zugspitze

Wandel- en klimroutes zijn populair op de Zugspitze. De bekendste klimroute is de Jubileum Richel, ook wel Jubilee Ridge genoemd. Deze loopt in de oostelijke richting van de Zugspitze naar de Hochblassenberg en kruist alle drie de punten van de Höllentalspitzen in het Wettersteingebergte.

De makkelijkste - en ook de langste - klimroute is die door de Reintalvallei, waar de Zugspitze middenin ligt. Als je de route helemaal aflegt beklim je een hoogte van 2.232 meter, waar een gemiddelde bergbeklimmer tussen de acht en tien uur over doet.

Wintersport rondom de Zugspitze

In de winter is de Zugspitze vooral in trek bij snowboarders en skiliefhebbers, door de hellingen aan beide kanten van de berg. Het Zugspitzplatt is het populairste skiresort in het gebied met 17 kilometer aan zowel rode, blauwe als zwarte pistes.

 

Accommodaties op de Zugspitze

Op de top van de Zugspitze staan drie berghutten, waarvan er twee nog de functie hebben van accommodatie. Zo zijn er de Wiener-Neustädter Hut, het Münchner Haus en het Schneefernerhaus (gebouwd in 1930). De laatste is inmiddels een researchlab geworden, waar onder andere de fysieke en chemische onderdelen van de atmosfeer en het klimaat worden onderzocht.

De Wiener-Neustädter Hut is de eerste hut die gebouwd werd op de Zugspitze. Deze werd geopend in 1884 en er kunnen 35 mensen overnachten in de periode van juni tot oktober. De hut bevindt zich dichtbij de kabelbaan.

De tweede hut die gebouwd werd op de Zugspitze was het Münchner Haus, een hut onder beheer van de Deutsche Alpenverein (DAV), de grootste alpinistenvereniging ter wereld. Er hoeft doordeweeks niet gereserveerd te worden, maar wel in het weekend. De hut is geopend van mei tot en met oktober en er zijn 30 bedden beschikbaar. Gemiddeld verblijven er ieder jaar 2.000 mensen.

Op vakantie in de Zugspitze-regio

Twee van de populairste dorpjes rond de Zugspitze zijn Ehrwald en Lermoos (in Oostenrijk), die beide grenzen aan het Ehrwalder Becken-natuurgebied. In de zomer goed kun je er goed wandelen en in de winter lekker skiën. Verder kun je in Ehrwald in de zomer gebruikmaken van zwembaden, tennisbanen en minigolf, en is er een negenholesgolfbaan die Ehrwarld met één van de gezelligste dorpjes in de regio verbindt: Lermoos. Mountainbikers, wandelaars en paragliders kunnen er hun hart ophalen.

In de winter voert de wintersport natuurlijk de boventoon in de dorpjes: kinderen kunnen goed leren skiën op blauwe pistes en oefenweides en er zijn diverse faciliteiten voor snowboarders, skiërs en langlaufers. Wie van freestyle-snowboarden houdt kan alleen terecht in Ehrwald.

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?