Bergen Magazine, tijdschrift voor bergliefhebbers

Hét tijdschrift voor mensen met passie voor de bergen. Veel aandacht voor (bijzondere) bergen in met name Europa en soms daarbuiten. Bergen Magazine richt zich op wandeltochten van alle moeilijkheidsniveaus (van korte dagtochtjes tot huttentochten), de cultuur en natuur en bezienswaardigheden. Natuurlijk worden nieuwe buitensportmaterialen uitgebreid gesignaleerd en getest door de redactie. Het fotowerk is spectaculair.

Neem nu een abonnement voor maar € 22,50 voor het eerste jaar! Én kies een van de leuke welkomstgeschenken!
Eerst een los nummer van Bergen Magazine nabestellen, hier vind je alle nummers die we al gemaakt hebben.

In het komende nummer:

Bergen Magazine 2020-2

Bergen Magazine

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 1 mei. Het is vanaf 6 mei verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

Nog geen abonnee? Neem vóór maandag 20 april 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis!

Thema: de ruige bergen van Noord-Spanje

Picos de Europa

Fascinerende trektocht : Ruta de la Reconquista

Tekst & foto’s Kris Clerckx

Ver weg van de Spaanse costa’s volgen we de Ruta de la Reconquista, een meerdaagse trektocht door een van de onherbergzaamste regio’s van Europa, waar ooit christelijke rebellen en Arabische strijders het tegen elkaar opnamen. Over steile pieken en langs diepe kloven ontdekken we een fascinerend wandelparadijs.

Wandelen in Picos de Europa

Aizkorrigebergte (Baskenland)

Met de kinderen naar de Baskische beestenbergen

Tekst & foto’s Gijs Hardeman

Als we met de kids uit het bos wandelen scheert de eerste gier over ons hoofd. Tientallen zullen er nog volgen. We wandelen langs duizenden schapen, honderden paarden, tientallen koeien en één stier. Ze grazen allemaal vrij op de bergweides. Bij de lunch eten we Pintxos en drinken we witte friszure Txakoli-wijn. In de verte zien we de grijze top van de Aizkorri boven de graslanden uitrijzen. Daar staan we morgen bovenop! Welkom in de Baskische bergen, een verrassende parel in Spaans Baskenland.

Fotowedstrijd: Lente in de bergen 

De lente is een prima seizoen voor een bergwandeling. De fruitbomen bloeien, kalfjes lopen buiten, paardenbloemen kleuren de almen geel en frislentegroen knalt van de hellingen. Tegelijk zijn de bergtoppen nog bedekt met witte sneeuw, hoe fotogeniek wil je het hebben? De mooiste foto's maken kans op één van die twee paar Hanwag Banks GTX wandelschoenen ter waarde van €219,95!

Doe mee!

Bergwandelen Valesia (Piëmonte, Italië)

Valesia (Piëmonte, Italië)

Ontdek de ‘kleine Himalaya’ in Noord-Italië

Tekst & foto’s Bert Vonk.

Piccolo Himalaya, zo noemen de Italianen de (nog altijd!) zwaar vergletsjerde toppen van de Monte Rosa aan het eind van het Valsesia. Dit is misschien wel het meest afwisselende berggebied van de Alpen. Prachtige bergwandelingen met eindeloze vergezichten én adembenemende cultuurschatten, van goed bewaarde Walserdorpen tot de pronkjuwelen van renaissance- en barokkunst in hoofdplaats Varallo.

Veilig Bergwandelen

Veilig bergwandelen, hoe doe je dat?

Tekst: Noes Lautier, foto’s: Robert Eckhardt

Bergwandelen is toch gewoon de ene voet voor de andere zetten, een beetje op het weer letten en dan gaan met die banaan? Zo simpel is het niet. Maar geen nood, wij vertellen je alles wat een bergwandelaar moet weten. Wist je bijvoorbeeld dat je aan de hand van het geluid van overvliegende vliegtuigen onweer kunt voorspellen?

Wandelen in Valle de Bagnes

Val de Bagnes (Wallis, Zwitserland)

Uitdagende huttentocht in hitte en sneeuw

Tekst & foto’s Jonathan Vandevoorde

Ook een wereldberoemde bergstreek kan zo zijn uitdagingen hebben, ook in de zomer. Toen onze hoofdredacteur eind juni een huttentocht liep vanuit het mondaine Verbier, kreunde Wallis onder een hittegolf. Maar tegelijk lag er in dit schitterende hooggebergte ver weg van de jetset meer sneeuw dan ooit tevoren.

Wandelen meer van geneve

Grand Tour des Vanils (Zwitserland)

Benen als brie in het land van de gruyère

Tekst & foto’s Frank Peters

Het is eind juni zo heet in de Gruyèrestreek, Zwitserland, dat de beroemde kazen spontaan tot een fondue-waardige maaltijd smelten. Wat een aangename tocht met hier en daar een proeverijtje had moeten worden, werd iets uitdagender dan dat.

De verovering van de achtduizenders

Het gouden decennium in de Himalaya en de Karakoram (1950-1960)

Tekst: Robert Eckhardt

Met de beklimming van de Annapurna (8091 m) in 1950 begon het gouden decennium van de verovering van de achtduizenders. Die periode werd in 1960 afgesloten met de beklimming van de Dhaulagiri (8167 m), de 13e achtduizender. Maar er zijn toch 14 achtduizenders?