Wandelen in de bergen

Wandelen in de bergen is de ideale manier om alles even los te laten. Maar wat is bergwandelen nou eigenlijk?

Onder een bergwandeling verstaan we eigenlijk alle wandeltochten in de bergen waarbij je geen klimmersuitrusting nodig hebt. Zodra je in de bergen een wandeling maakt, ben je dus eigenlijk al aan het bergwandelen. En dat is meteen het mooie aan de sport: iedereen kan wandelen in de bergen!

Wie kan gaan bergwandelen?

Iedereen kan gaan bergwandelen, want bergwandelingen heb je in alle soorten en maten. Korte dagwandelingen, meerdaagse huttentochten en lange trekkings door de ongerepte wildernis. Die veelzijdigheid maakt van bergwandelen dan ook een populaire sport voor iedereen. Ja, ook met kinderen kun je prima een wandeling in de bergen maken. En dat is fijn, want bergwandelen in gezond. De frisse berglucht is goed voor je longen en een bergwandeling is een goede training voor je lenigheid en conditie.

Wat heb je nodig voor een bergwandeling?

Wat je bij een bergwandeling allemaal nodig hebt, is afhankelijk van wat je gaat doen. Voor een korte dagwandeling heb je natuurlijk lang niet zo veel spullen nodig als voor een meerdaagse tocht. Je paklijst voor een wandeling in de bergen is dus echt afhankelijk van wat je gaat doen. Maar een aantal dingen heb je altijd nodig: kleding voor alle weersomstandigheden, voldoende eten en drinken en het allerbelangrijkste: goed schoeisel, waarmee je stevig in je schoenen staat.

Is bergwandelen zwaar?

Natuurlijk moet je klimmen en dalen en dat vergt veel meer inspanning van je lichaam dan een wandeling in onze eigen omgeving. Je moet dus wel een beetje in conditie zijn. Dat betekent niet dat je jezelf in de sportschool moet afbeulen. Een paar simpele oefeningen thuis, zijn al voldoende.

Is wandelen in de bergen moeilijk?

Nee, iedereen die een normale conditie heeft en goed ter been is, kan een wandeling in de bergen maken. Maar, dat betekent niet dat zo’n wandeling zomaar een ‘ommetje door het park’ is. Wandelroutes in de bergen variëren van brede paden tot smalle paadjes, van routes over weides tot routes langs een afgrond. Soms zijn bergpaden duidelijk herkenbaar, op andere plekken zul je misschien nauwelijks een pad kunnen herkennen en soms zijn bergwandelpaden vlak en soms moet je stukken klimmen en klauteren. Gelukkig kun je al van te voren inschatten hoe moeilijk een wandeling wordt. Daarvoor bestaat een handig systeem met kleuren en codes waaraan je kan zien of een bergwandeling eenvoudig of juist heel uitdagend is. Door goed naar die routes te kijken, kun je een wandeling in de bergen zo makkelijk of moeilijk maken als je aan kunt.

Wanneer kun je bergwandelen?

De meeste mensen maken hun bergwandelingen in de zomer. Dan is de temperatuur vaak aangenaam en ligt er minder sneeuw. Dan zijn de meeste bergwandelroutes dus goed toegankelijk én dan zijn de meeste berghutten open. Maar in de winter kan je zeker wel op pad

Waar kun je wandelen in de bergen?

Het antwoord op die vraag is eigenlijk simpel: overal waar bergen zijn, kun je bergwandelen. Vanuit Nederland en België gaan de meeste mensen naar de Alpen, maar ook de Pyreneeën de Schotse Hooglanden en Noorwegen en Zweden in Scandinavië zijn populaire gebieden om een bergwandeling te maken.

Bergwandelen Picos de Europa
Reportage - 11 okt 2021

Het is een van mooiste bergwandelingen in Europa: El Anillo de Picos in de Spaanse regio Asturias, langs de hoogste toppen van het Cantabrisch Gebergte.

Berghut
Reportage - 22 sep 2021

Een berghuttentocht is heel ontspannend, maar met een voedselallergie kan dit een lastige activiteit zijn. Lees hier tips hoe je er toch van kan genieten.

Herfst in de bergen
Nieuws - 22 sep 2021

De zomer wordt vaak als het ideaalbeeld voor een bergwandeling gezien: wilde bloemen met een helderblauwe lucht erboven. De herfst is daarentegen vaak een erg onderschatte tijd. Mensen denken aan regen en misschien zelfs de eerste sneeuw. Zonde, want ook de herfst biedt je veel moois, en zelfs veel dingen die je in de zomer niet zult vinden.

Berghut
Reportage - 14 sep 2021

Als je een vegetariër bent, kan dat tijdens een berghuttentocht best ingewikkeld zijn. Lees hier hoe je tijdens de tocht een knorrende maag kan voorkomen.

Mooi uitzicht op de Matternhorn
Reportage - 7 sep 2021

Er is ongelofelijk veel te vinden in het Zwitserse Wallis. Kan je door de bomen het bos even niet meer zien? Dit zijn drie plekken die je niet moet missen!

arlberg trail wandelroute oostenrijk
Nieuws - 25 aug 2021

Sinds augustus 2021 is Oostenrijk een wandelroute rijker. De Arlberg Trail voert je dagenlang door het passengebied op de grens tussen Tirol en Vorarlberg.

De Todtnauer Wasserfall
Vakantietip - 11 aug 2021

Voor een klim- of wandelliefhebber mag een tripje naar het Zwarte Woud niet ontbreken. En in iets meer dan 5 uur met de auto vanaf Maastricht ben je er al!

wandelroutes tourmalet
Nieuws - 13 jul 2021

De Col du Tourmalet is een van de meest beroemde cols van de Tour de France. Maar rondom de Tourmalet kun je ook goed wandelen!

wandelen salzburgerland
Reportage - 5 jul 2021

In het natuurpark Nationalpark Hohe Tauern in het SalzburgerLand vind je een van de meest indrukwekkende berglandschappen ter wereld.

Torre di pisa Dolomieten
Reportage - 21 jun 2021

Wist je dat er nog een ‘toren van Pisa’ bestaat? Boven het Val di Fiemme, in de zuidelijke Dolomieten van Trentino, troont een berghut met die naam op de flanken van het Latemarmassief. Sytske Maaijen, die in de regio woont, bezocht na vele jaren haar tweede Torre di Pisa … twee keer.

Tekst en foto's: Sytske Maaijen. 

huttentocht oostenrijk
Blog - 17 jun 2021

De zomer is echt begonnen. De vakantieperiode breekt nu bijna aan. Na een jaar met vele ontberingen willen we er met zijn allen op uit: een huttentocht!

bergwandelen met hoogtevrees
Reportage - 2 jun 2021

Hoogtevrees kan elke bergwandeling bederven. Niks is vervelender dan totaal bevriezen terwijl je ergens op een helling staat. Kun je daar iets tegen doen?

Pagina's

Abonneren op Wandelen in de bergen