Wallis

Foto: Wallis Tourismus

Wallis

Het kanton Wallis beslaat het overgrote deel van het Rhônedal tussen het begin van de rivier en het Meer van Genève. Wallis grenst aan Frankrijk en Italië en is tevens tweetalig. Inwoners spreken er Duits en Italiaans. Van oorsprong zijn de Wallisers alemanen, die in de 9e eeuw van het boven-Aardal over de Grimselpas naar het Rhônedal kwamen.

Bergen van Wallis

Wallis bestaat voor het grootste deel uit hooggebergte: ten noorden van de Rhône liggen de Berner Alpen, met onder andere de bergen Bietschhorn, Jungfrau en Mönch en de Aletschgletsjer. Met 23 kilometer is het de grootste gletsjer van de Alpen.

In het zuiden liggen de Walliser of Penninische Alpen, met onder andere de Weisshorn, Matterhorn, Dom en de Monte Rosa. De Dufourspitze (4634 m) in het Monte Rosa-massief is de hoogste berg die (deels) op Zwitsers grondgebied ligt. De Dom (4545 m) is de hoogste berg die zich geheel in Zwitserland bevindt, de piramidevormige Weisshorn (4505 m) is zeker één van de mooiste bergen van de Alpen, en de Matterhorn (4478 m) zonder twijfel de bekendste.

Op vakantie in Wallis

Het landschap van Wallis wordt door tegenstellingen gekenmerkt, steile rotswanden, hoge Alpen, grotten, gletsjers en 8000 kilometer aan wandelroutes. In de winter kan je genieten van pisten met poedersneeuw, die tot bijna 4000 m reiken, panoramapaden, loipen en sleesporen voeren door dalen en over heuvels.

Besneeuwde bossen onder stralend winterblauw contrasteren met de door de tijd donker gekleurde houten huizen in een glinsterend wit landschap. De veelzijdigheid van een eigenzinnig landschap spiegelt zich in het brede winteraanbod. Probeer in het Obergoms sneeuwschoenlopen met huskies, duik in bekende kuurbadplaatsen van de piste in het thermale bad, laat je tot snowboardcrack omscholen, verover op toerski's de vierduizenders of geniet in een van de vele restaurantjes. 

wandelreis wallis
Reportage - 27 mei 2024

In september 2023 wonnen Djoy en Sara de Bergen Magazine fotowedstrijd en mochten als winnaars mee met hoofdredacteur Jonathan op reis door het Zwitserse Wallis. Maar ze waren niet alleen. In hun reisgezelschap zaten ook de winnaars van de fotowedstrijd van Wandelmagazine. Joelle en Richard mochten met redacteur en fotograaf Frank mee op pad door het Zwitserse kanton.

wandelreis wallis
Reportage - 16 mei 2024

Kun je je een indrukwekkender landschap voorstellen dan de bergen van Wallis, Zwitserland? Besneeuwde toppen, uitgestrekte dalen, spiegelende bergmeertjes.

wandelen matterhorn
Blog - 13 mei 2024

In september gingen de twee winnaars van de Bergen Magazine fotowedstrijd mee op een volledig verzorgde reis door Wallis. Sara Swier en Djoy Boer beleefden het mooiste van wat Zwitserlands hoogstgelegen kanton te bieden heeft. In deze reeks blogs lees je over hun ervaringen onderweg.

Schapen Zermatt
Nieuws - 6 mei 2024

In de omgeving van Zermatt grazen elke zomer de Walliser zwartneusschapen. Tijdens je wandeltochten kun je de schapen tegenkomen. Waar? Dat zie je online.

bergwandelen rondom saas fee
Blog - 6 mei 2024

In september gingen de twee winnaars van de fotowedstrijd mee op een volledig verzorgde reis door Wallis. Sara en Djoy beleefden

wandelen aletschgletsjer
Blog - 29 apr 2024

De avond op het terras van ons hotel in Fiesch begint met plannen maken. David legt ons zijn ideeeën voor. "Einddoel is te genieten van het landschap."

via stockalper Zwitserland
Blog - 22 apr 2024

Vanuit Brig hebben we de bus genomen die ons afzet boven op de 2006 meter hoge Simplonpas. Daar neemt gids Lena ons vandaag mee over de Via Stockalper.

wijnwandelen in wallis zwitserland
Blog - 11 apr 2024

In september gingen twee winnaars van ozne fotowedstrijd mee op een volledig verzorgde reis door Wallis. In deze reeks blogs lees je over hun ervaringen.

wandelreis wallis
Reportage - 6 apr 2024

In 2023 organiseerde Bergen Magazine samen met Valais/Wallis Promotion een fotowedstrijd. De hoofdprijs: een reis naar Wallis. Hier lees je de verlagen.

Wandelreis Wallis
Blog - 14 dec 2023

‘Wat doe je tot negen september?’ vraagt een stem aan de telefoon. Wacht even, heb ik echt gewonnen? In september 2023 kon Sara mee naar Wallis.

huttentocht wildhorn
Reportage - 29 aug 2022

De Tour du Wildhorn is een vierdaagse huttentocht door ruig terrein, op de grens van het Zwitserse Berner Oberland en Wallis. De tocht is niet voor watjes!

Wijn Visperterminen
Nieuws - 24 aug 2022

In de Alpen wordt veel wijn geproduceerd. Maar wie een échte bergwijn wil proeven, moet in Zwitserland zijn. Daar groeien wijnranken op 1150 meter hoogte!

Pagina's

Abonneren op Wallis