Andorra

Copyright: Ministeri de Turisme d’Andorra

Andorra

 Ministeri de Turisme d’AndorraHet Vorstendom Andorra ligt in het hart van de Pyreneeën, tussen Frankrijk en Spanje. In de zuidwestelijke richting grenst Andorra bijna 64 km aan de Spaanse provincie Catalonië en aan de noordoostelijke kant grenst Andorra aan het Franse departement Ariège (ongeveer 57 km grens).

Het grondgebied van het Vorstendom Andorra is onderverdeeld in zeven gebieden die 'parochies' genoemd worden. Een parochie wordt bestuurd door de Comu (gemeentebestuur). De parochies zijn: Ministeri de Turisme d’Andorra Andorra La Vella, Canillo, Encamp, Escaldes-Engordany, La Massana, Ordino en Sant Julià de Lòria

De officiële taal van Andorra is Catalaans. Maar op straat wordt veel Spaans en Frans gesproken. Er wonen ongeveer 80.000 mensen in Andorra. Het land heeft een oppervlakte van 468 km2 (ter vergelijking: de provincie Flevoland is drie keer zo groot).

Bergachtig landschap

Het landschap is heel bergachtig, met 64 toppen die boven de 2000 meter uitsteken. De hoogste bergtop is de Pic du Comapedrosa (2946 m) en ligt in het westen van het land. De plek waar de rivier de Grand Valira het land verlaat is met en hoogte van 840 meter het laagst gelegen punt van Andorra.

Vanwege zijn ligging van Andorra in de oostelijke Pyreneeën bestaat het land hoofdzakelijk uit ruwe bergen met een gemiddelde hoogte van 1996 meter. De parochie La Massana bevat de vijf hoogste toppen van het land. In parochie Encamp bevinden zich de grootste meren. Daar vind je ook de meest ongerepte natuur.

Gletsjermeren en heldere rivieren

 Ministeri de Turisme d’AndorraAndorra wordt doorsneden door twee heldere rivieren: de Valira d'Orient of Gran Valira en de Valira del Nord of d'Ordino. De twee rivieren stromen uit in de Segre, een zijrivier van de Ebro, de langste rivier van Spanje.

Naast rivieren beschikt Andorra ook nog over een aantal kleine en grote gletsjermeren, onder andere de estanys de l'Angonella, de estanys de Juclar en de estanys de Tristaina (drie meren), Estany del Mitg (op 2290 m), Estany de Mès Amunt de Tristaina (op 2310 m) en Estany Primer (op 2250 m). De meertjes worden omgeven door de pic de Tristaina (2879 m) en de pic Fourcat (2862 m).

In het luxueuze oord La Caldea ontspringt op 1000 meter hoogte water van 68°C uit de bronnen van Escaldes-Engordany.

Flora en fauna in de bergen

De flora op de zonnige flanken en in de laaggelegen gebieden verschilt nogal van die op de weilanden, velden en akkers. Meer dan 1150 soorten bloemen en planten groeien er in het bergachtige land.

 Ministeri de Turisme d’AndorraDe meest typerende soorten van de Andorrese fauna zijn de gems en de rivierforel. Gemzen leven in de hoogste berggebieden, samen met sneeuwhoenderen, mollen, maters en talrijke roofvogels. Wie in de bossen wandelt, kan ook eekhoorntjes, everzwijnen en wilde korhanen tegenkomen. De lagergelegen gebieden zijn dan weer de habitat van vossen, patrijzen en waterspreeuwen, konijnen, hazen en talrijke andere soorten die typisch zijn voor de bergfauna.

Natuurparken van Andorra

In Andorra liggen drie natuurparken. Te weten:

  • Valls del Comapedrosa
  • Vall de Sorteny
  • De vallei van Madriu
Valls del Comapedrosa

Het natuurpark Valls del Comapedrosa ligt centraal in de parochie La Massana. Het beschermd gebied is 15,42 km2 groot. De Pic du Comapedrosa is, met zijn 2.942 meter, letterlijk het hoogtepunt van dit park. Wat dit gebied zo aantrekkelijk maakt, is het indrukwekkende berglandschap dat gedomineerd wordt door de hoogste berg van het land, de Andorrese reus, de Pic du Comapedrosa die het park zijn naam heeft gegeven, en de vele meren, vijvers, watervallen en bronnen . In het park is ook een netwerk van wandelpaden en berghutten uitgetekend dat garant staat voor onvergetelijke uitstappen.

Vall de Sorteny

De Sorteny-vallei ligt in de parochie Ordino. Dit natuurpark is toegankelijk via de weg die naar de wintersportplaats Arcalís leidt. In een klein bergland als Andorra helpt het Natuurpark van Vall de Sorteny, ondanks de kleine oppervlakte van 1.080 ha, om de biodiversiteit te beschermen en, ook over de grenzen heen, om het natuurlijke en culturele erfgoed van de Pyreneeën in stand te houden.

De vallei van Madriu

De gletsjervallei van Madriu-Perafita-Claror (Andorre-la-Vieille, Encamp, Escaldes-Engordany en Sant Julià de Lòria), 4247 ha groot en uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO, is een van de meest authentieke en verrassende wandelgebieden van Andorra. Met toppen die tot 2500 meter hoog zijn, is dit park de perfecte weerspiegeling van het intense culturele en biologische leven in het Vorstendom. Madriu was oorspronkelijk een gletsjer. De grootste bron van rijkdom voor dit park is de rivier, die op zijn beurt gevoed wordt door de vele meren in het keteldal van Gargantillar. Door de kracht van het zuivere water dat langs alle kanten binnensijpelt, ontstaat een natuurlijk warmwaterbassin van meer dan 60° in Escaldes-Engordany.

Klimaat in de Pyreneeën

 Ministeri de Turisme d’AndorraHet klimaat van Andorra komt grotendeels overeen met het gematigde kli maat van de buurlanden, maar vanwege zijn hogere ligging is er gemiddeld meer sneeuw in de winter en is het iets koeler in de zomer. De hoogste toppen van het land zijn in de zomer zelden met sneeuw bedekt. 

Reisverhaal - 12 okt 2011

Op zoek naar weer een ander land voor onze jaarlijkse bergwandeltocht viel mijn oog toevallig op een klein staatje in de Pyreneeën. Al snel wordt besloten om Andorra als negende Europees land te kiezen om de bergen in te trekken. Andorra heeft 29 berghutten waarvan er maar 2 bemand zijn.

Abonneren op Andorra