Komend nummer

Bergenmagazine 4 2024

Bergen Magazine 4

Het mooiste jaargetijde in de bergen: herfst

Heerlijk herfst in Helvetië

Oktober is de mooiste tijd om in de Alpen te zijn. Dat mantra verkondigen wij al jaren. Nergens drukte, betaalbare overnachtingen, lekker wandelweer met kraakgeldere vergezichten op weergaloze berglandschappen. Practice what you preach, dacht hoofdredacteur Jonathan afgelopen najaar toen er plots ruimte in de agenda ontstond, en hij vertrok eind oktober naar Centraal-Zwitserland. Zonder plan, zonder reserveringen, maar wel met een verlanglijstje. 

Met het gezin in het Grossarltal

Redacteur Sean trok afgelopen herfst naar het Grossarltal en bezocht in 'het dal van de almen' iedere dag een nieuwe alm. Onderweg zo laat in het seizoen geen koeien meer, maar wel eeuwenoude almhutjes, verse lokale lekkernijen en gemoedelijke wandelpaden. Met zijn gezin logeerde hij op een boerderij en dat bleek voor kinderen een succesformule. Na iedere wandeling konden zij een kijkje nemen bij de koeien en knuffelen met de konijnen, katten en boerderijpony's.

Naar de yayla van het Turkse Kaçkargebergte

De yayla in Turkije is de plek die we in de Alpen kennen als de alm: een relatief vlak gebied in het hooggebergte waar veehouders in de zomer met hun dieren naartoe trekken. Veel yayla's vind je in de bergen van de Turkse Kaçkar. Tegenwoordig liggen veel Turkse yayla's er verlaten bij. Steeds minder mensen bewonen de bergdorpen; het moderne leven in de steden lonkt. Maar het Kaçkargebergte is de plek voor avontuurlijke wandeltochten. 

100 jaar geleden op de Everest?

Precies honderd jaar geleden raakte een Britse expeditie elk spoor van George Mallory kwijt. De ambitieuze avonturier was vastberaden op weg naar de hoogste top van de wereld, Mount Everest. Hij werd enkele honderden meters onder de top voor het laatst gespot. Of hij de daadwerkelijke top echt bereikt heeft zullen we misschien nooit meer te weten komen. 

Abonneer je voor 22 augustus en ontvang dit nummer omstreeks 6 september thuis.