Komend nummer

Bergen Magazine 2023-2

Beeld Pyreneeën Pass'Aran - Tom van der Leij

Trektochten aan de zonzijde van de Alpen

Ben jij een echte avonturier die graag de natuur verkent? Ben je op zoek naar nieuwe uitdagingen en wil je graag de mooiste bergtoppen bewandelen? Dan is ook het aankomende nummer van Bergen Magazine écht iets voor jou! Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde bergbeklimmer, ons tijdschrift biedt voor ieder wat wils. Het staat boordevol tips en adviezen over de beste routes, de mooiste landschappen en de meest uitdagende bergtoppen.

De Stettiner Hütte
In februari 2014 werd de Stetinnerhütte op de zuidflank van de drieduizender Hohewilde in Südtirol door een lawine weggevaagd. De hut was een belangrijk steunpunt voor de Meraner Höhenweg en veelbezochte huisberg Hohewilde. In 2022 verrees op de plek van de oude hut een gloednieuw, lawinebestendig nieuw onderkomen. Een goed excuus voor een huttentocht tussen de Ötztaler Hauptkamm en het Zuidtiroolse Texelmassief. 

Lente aan de zonzijde van de Alpen
Aan de zonzijde van de Alpen, hoog boven Valle d'Aosta, loopt één van de geslaagdste langeafstandspaden van Italië, met zicht op Mont Blanc, Matterhorn en Monte Rosa. Begin juli loop je er door een ongekende bloemenweelde, terwijl rond de passen nog uitgestrekte sneeuwvelden liggen. Je kunt van hut naar hut trekken, maar pas echt genieten doe je als je tussendoor ook af en toe de tent opzet.

Bergbeekwandelen in de Franse Alpen
Tijdens een bergwandeling loop je al eens langs een bergrivier of -beek op. Het vrolijk klaterende water geeft je wandeling een aangenaam cachet. En in de zomer ziet de frisse stroom er toch zo uitnodigend uit. Dus, waarom de twee niet gecombineerd? Wandelen in de bergbeek: het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie, maar geen onmogelijke. Zeker niet onder begeleiding van een berggids die weet waar je veilig een ‘begaanbare’ bergbeek vindt. 

Pass'Aran Grenzeloze trektocht door de Pyreneeën
De vrijwel onbekende trektocht tussen Frankrijk en Spanje, de zogenaamde Pass'Aran, is werkelijk waar de Pyreneeën zonder grenzen. Bij deze meerdaagse huttentocht staat afzien voorop.  Maar dan volgt onherroepelijk de beloning in de vorm van adembenemende desolate bergmassieven tot culinaire hoogstandjes in eenvoudige berghutten. 

Betere foto’s met je smartphone
“Van simpel kiekje tot fotografisch zakwonder: beter fotograferen met je smartphone”
Ooit waren camera’s op een telefoon alleen bedoeld voor snelle kiekjes bij voldoende daglicht. De tijd heeft echter niet stilgestaan en ondertussen kan een beetje smartphone als volwaardig alternatief voor een compacte fotocamera worden ingezet. Dankzij betere lenzen en slimme software maak je met een beetje aandacht voor onderwerp en compositie al snel prachtige foto’s tijdens je bergtocht. Bergen Magazine zet tips en adviezen op een rijtje.

Sella ferrata Klettersteigplezier op de rotswanden van het Sellamassief in het hart van de Dolomieten.
De trotse rotsburcht van het Sellamassief, die met deels achthonderd meter hoge rotswanden uittorent boven de omringende Dolomietendalen is een eldorado voor ferratisti, de “bergwandelaars” in het vertikale vlak. Je vindt er Klettersteige met verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden, die met auto en/of kabelbaan allemaal goed te bereiken zijn. De beroemdste en tevens oudste is de uitdagende Pössnecker, die nog steeds geldt als één van de grote Klettersteigroutes van de Dolomieten. Hij werd al in 1912 gebouwd. 

Ontmoeting met Line van den Berg 
Robert Eckhardt had een boeiend gesprek met klimster Line van den Berg over haar spectaculaire beklimmingen en over haar ‘gevecht’ om als vrouw een plekje te verwerven in de (nog steeds) door mannen gedomineerde klimsport. Een belangrijk thema was Lines zoektocht naar een vrouwelijke klimpartner om zware beklimmingen in een vrouwentouwgroep te doen. Robert stelde zich de vraag: “Is het belangrijk dat Line een van de beste alpinisten van Nederland is, of is zij in de eerste plaats die onversaagde vrouw die hem eraan herinnerde dat de emancipatiestrijd van vrouwen nooit voorbij is?”

Kortom, ons aankomende Bergen Magazine is een must-have voor elke bergliefhebber die zich voorbereid op een volgend avontuur. Abonneer je nu en mis geen enkel nummer!