Genieten in Ticino

Ticino, Zwitserse kwaliteit, Italiaanse lifestyle

In de Zwitserse regio Ticino waan je je in Italië door het milde klimaat, de palmen op schone stranden, de lieflijke dalen, de romaanse kerken en uiteraard de pittoreske steegjes die op geliefde piazza's uitkomen. Italiaanse flair met de Zwitserse gründlichkeit. En dat aan de zuidkant van de Alpen. Hierbij 6 tips voor een heerlijke nazomer in de bergen van Ticino.

Wandelen in Ticino betekent genieten van almen, gletsjers, schitterende uitzichten, bossen, glasheldere meren, kastelen, historische steden en lieflijke dorpen. Met meer dan 4000 kilometer goed gemarkeerde wandelroutes, is er voor elk wat wils. Van de Gotthardbergen tot de heuvels van Medrisiotto, de mooiste natuurtochten en kunstroutes, dagtochten en huttentochten. 

Met de hike Ticino-app heb je altijd alle belangrijke informatie over meer dan 100 wandelingen en bijbehorende bezienswaardigheden bij de hand. Je kan je favorieten instellen en heel handig: de app werkt ook zonder internetverbinding! Je kan de app gratis downloaden in de Google Play Store en Apple Store.

Reis gratis door Ticino met het Ticino Ticket

Dankzij de nieuwe Gotthardtunnel is je treinreis naar Ticino veel sneller en comfortabeler geworden. En dat wordt gevierd met het Ticino Ticket. Een kaart waarmee je in Ticino gratis met het openbaar vervoer kunt reizen tijdens je verblijf!  En je krijgt met het Ticino Ticket ook flinke korting op verschillende liften en toeristische attracties. Met het openbaar vervoer reis je ontspannen naar plekken waar je anders (misschien) nooit zou komen. En dat doe je nog eens op een duurzame manier ook!

Meer over gratis vervoer in Ticino

Ticino heeft alles voor fietsers

Of je nu met de familie rond een van de vele schitterende meren fietst of de uitdaging van een mountainbiketocht in de bergen zoekt; Ticino heeft voor iedereen een uitgebreid fietsnetwerk. En daar houdt het niet mee op: er zijn nu ook Bikehotels. Ze zijn voorzien van alles wat je als fietser nodig kunt hebben, zoals fietsenstallingen, fietswasserettes en garages om je fiets indien nodig te repareren. Tijdens je verblijf heb je bovendien toegang tot kaarten, informatie en tips over de beste fietstochten en -routes in de regio.

Hier vind je alle Bikehotels

Locarno, Madonna del Sasso  © Für ST

Op je trip in Ticino is Locarno zeker een bezoekje waard. Locarno ligt aan de noordelijke oever van het Lago Maggiore en is de warmste stad van Zwitserland, met 2300 zonne-uren per jaar! Deze historische stad is bekend om haar kerk -gebouwd op de plaats waar Maria ooit verschenen is- de vele mediterraanse planten en bloemen, als de camelia’s en haar historische piazza midden in de stad. En niet te vergeten: het wereldberoemde filmfestival in augustus. 

Ascona, © Für ST

Voor bergliefhebbers eens wat anders: Ascona. Dit is namelijk de laagst gelegen stad van Zwitserland. Het historische stadje Ascona ligt aan de oevers van Lago Maggiore. Een terrasje pakken aan de beroemde meerpromenade is zeker een aanrader! Boven Ascona is de Monte Verità, de Berg van de Waarheid het bezoeken waard. In het museum kom je alles te weten over de bijzondere levensgemeenschap die hier aan het begin van de twintigste eeuw gesticht werd.

 

Foto Locarno en Ascona: © Für ST