Bergen Magazine 2018-5

Het volgende nummer van Bergen Magazine verschijnt op 8 december, met daarin:

THEMA: GENIETEN VAN EEN WINTERSPROOKJE

Poederzacht avontuur in Noorwegen

Omringd door zes indrukwekkende nationale parken kan het niet anders of de streek rond de stadjes Otta en Dombås in het oosten van Noorwegen moet indrukwekkend zijn. Wie toegankelijke, ruige natuur en zalige stilte weet te waarderen, komt hier met tal van toegankelijke activiteiten ruim aan zijn trekken.

Schilderachtig Engadin - Graubünden

In de Alpen gewoon wandelen in de winter, drie dagen lang, zonder sneeuwschoenen? Het kan. Over de geprepareerde winterwandelweg in het Zwitserse Unterengadin slenter je over een zonnehelling boven het dal van het ene schilderachtige dorp naar het andere, terwijl je bagage naar het volgende hotelletje wordt getransporteerd.

Omhoog in de Dolomieten

Er zijn van die plekken in de Alpen waar je, hartje winter, de hectiek van alle dag letterlijk achter je kunt laten. De Plätzwiese in de Dolomieten is zo’n plek. Hier geen stoeltjesliften of après-skitoestanden. Er zijn een berghotel en twee berghutten, warm en gastvrij en bedoeld voor de échte wintersporter: de toerskiër, langlaufer en sneeuwschoenwandelaar. Ze zijn een perfect uitgangspunt voor toeren in de witte wereld van de Bleke Bergen.

En verder:

Grenzen verleggen in een klimcursus van Mountain Network

Grenzen verleggen. Hoe ziet dat eruit? Vele jaren loopt redacteur Peter Strookman in de Alpen. Huttentochten, eendaagse tochten en zelfs sneeuwschoenwandeltochten. Toch meed hij tot dusver gletsjeroversteken en rotsklimpartijen. Dit keer meldde hij zich aan voor een klimcursus Gran Paradiso bij Mountain Network, partner van Bergen Magazine. Hij liep zes dagen in een groep van 8 personen en twee gidsen nabij het Franse Chamonix. En verlegde dag voor dag zijn grenzen. Een echte onderdompeling in het echte gletsjer- en het klimwerk. 

Rotsvast – de Fuorikante

Niets in de Alpen is te vergelijken met de messcherpe kanten boven de Bondascavallei in Bergell. Al in mijn jeugd geraakte ik in de ban de Fuorikante die als een 600 meter hoge vlam de hemel in schiet. Of ik zo’n moeilijke beklimming ooit zou kunnen volbrengen? Na dertig jaar terugkijkend op die Fuorikante, stel ik tevreden vast dat hij nog steeds in mijn top-tien van mooiste alpenavonturen prijkt. 

Wollige kwesties – het leven van herders in Griekenland

Arcadische landschappen, weidsheid en rust, wollige schaapjes, trouwe herdershonden, dwalen in een romantische setting, pastorale melodieën op de panfluit, herdersstokken en schapenkaas in Mediterraan Europa. Idyllisch om te zien en fotogeniek voor de toerist. Maar het herdersleven heeft ook een andere kant: eenzaamheid, laag inkomen, schapenroof, weinig status, tanende belangstelling voor het vak en zorgen voor de toekomst. Een verhaal over het wel en wee van de Griekse schaapherder.

Nog geen abonnee? Neem vóór 26 november 16:00 uur een abonnement, dan ontvang je dit nummer omstreeks 8 december thuis op de mat.