Bergen Magazine 2021-3

bergen magazine 3

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 22 juni.

Nog geen abonnee? Neem vóór 7 juni 23:59 u. een abonnement, dan krijg ook jij dit nummer thuis.
 

JA GRAAG IK GEEF BERGEN MAGAZINE CADEAU

3 klassieke huttentochten in de Alpen

Sarntal - Over eenzame hoogten

Tekst & foto’s Jonathan Vandevoorde

De ene dag kijk je tegen de Dolomieten aan, de volgende dag zijn het de Tuxer Alpen. Of de Stubaier Alpen. Of de Ötztaler Alpen. Of allemaal, op dezelfde dag. De groene bergruggen rond het bij weinigen bekende Sarntal in het noorden van Zuid-Tirol grossieren in grootse vergezichten en blijvende indrukken, waarvan de stilte de meest overheersende is.

Avontuur in het Berner Oberland

Tekst & foto’s Sean Vos

Tijdens een pittige huttentocht liep Sean Vos in vier dagen van Mürren naar Adelboden, met elke dag uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau. Ook de ruige Blüemlisalp en de sprookjesachtige Oeschinensee[JV1]  maakten een onuitwisbare indruk, net als de gastvrije hutten op hun route.

Onder de Dachstein door 

Tekst: Peter Strookman, Foto’s: Jonathan Vandevoorde

Het is juni 2020. Oostenrijk is net drie dagen open na de eerste Europese Corona lockdown. Als een stel losgelaten honden in jubelstemming storten wij ons op de groene flanken van de spitse kalk bergen van het Dachsteinmassief. Op de zuidelijke deel van de Dachstein Rundwanderweg lopen we drie verrassende dagen langs knusse oude hutten, kartelige bergen en eigenzinnige dieren.

JA GRAAG IK GEEF BERGEN MAGAZINE CADEAU

Karinthië - Een verhaal van twee meren

Tekst & foto’s Jonathan Vandevoorde

Er was eens een gezin dat ook wel eens wat anders wil doen dan alleen maar bergwandelen, vooral omdat het tropisch warm was. Het viertal vierde vakantie in Karinthië en verbleef op twee erg verschillende plekken: aan de oever van de turkooizen Weissensee en in de sportieve regio rond de Millstätter See. En ze hebben zich een hele week uitstekend vermaakt.

Tofana di Rozes ‘Pilastro’.

Tekst en foto’s Robert Eckhardt

De geweldige zuidwand van de Tofana di Rozes is het pronkstuk boven de Passo Falzarego. Links in die wand bevindt zich de 500 meter hoge ‘Pilastro’. In de vroege jaren veertig van de vorige eeuw zou die afschrikwekkende, overhangende wand ten prooi vallen aan de lokale klimclub, de Scoiattoli (eekhorentjes) uit Cortina d'Ampezzo.

Verklein je voetafdruk!

Duurzaam naar de Alpen 

Klimaatverandering laat ook zijn sporen na in de Alpen. Regelmatig zien we als redactie nieuwsberichten van wegsmeltende gletsjers, weinig sneeuw in de winter en droge rivierbeddingen in de zomer. Als bergsporter wil je hier natuurlijk het liefst zo weinig aan bijdragen. Wat kun je doen om zo duurzaam mogelijk naar de Alpen te reizen? Redacteurs Peter Strookman en Sean Vos zochten het uit, namen de proef op de som met een Tesla en zetten de keuzes naast elkaar.

Close-up - Edelweiss

Tekst: Simone van Velzen

De legendes en verhalen over de koningin der alpenbloemen zijn eindeloos. Symbool van de liefde, bewijs van kracht en moed. Maar klopt dat eigenlijk wel? Er blijkt heel wat te ontdekken over de symboliek van de edelweiss.