Bergen Magazine 2021-4

Bergen Magazine 4 2021

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 20 september.

Nog geen abonnee? Neem vóór woensdag 8 september een abonnement, dan krijg ook jij dit nummer thuis.
 

JA GRAAG

IK GEEF BERGEN MAGAZINE CADEAU

Dit nummer is vanaf 21 september verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

FRANSE ALPEN

De mooiste dagtochten in de Franse Alpen

Gelukkig zijn er ook in de Franse Alpen nog heel veel routes waar je je alleen op de wereld kunt wanen. Je moet ze alleen wel weten te vinden. Wij zetten de mooiste op een rij, onder meer in de Vallée de Chamonix en de Queyras.

ZWITSERSE ALPEN

Reportage: een maand op een boerderij in de Alpen

Tekst & foto’s Frank Moll

Een maand lang was Frank Moll embedded bij het boerengezin Buehler, hoog in de bergen van het Berner Oberland. Een verhaal over koeien, kaas maken, vroeg opstaan, hard werken en domweg gelukkig zijn.

SLOWAKIJE

Herfst in het paradijs - 5 Slowaakse nationale parken.

Tekst & foto’s Smit en David Peskens

Natuurfotografen Mart Smit en David Peskens reisden in een camper door vijf nationale parken in Slowakije, op zoek naar de herfst. Van de kleurige beukenbossen in de Kleine Fatra en de overweldigende watervallen in het Slowaaks Paradijs tot de grillige pieken van de Hoge Tatra waar de wind vrij spel heeft.

ALPENFLORA

Typische bergbloem: de gentiaan

Tekst Simone van Velzen

In de Alpen vind je tientallen soorten gentianen. Sierlijke, trompetvormige bloemen, met prachtige kleuren: intens blauw, maar ook geel of paarsrood. De naam is ontleend aan Gentius, koning van Illyrië, die de genezende eigenschappen ontdekt zou hebben. De grote, gele gentiaan wordt gebruikt bij de bereiding van schnaps. En zo zijn er nog veel meer bijzondere verhalen te vertellen over deze typische bergbloem.

ANDES

Bevroren mummies in de Andes

Door Robert Eckhardt

In slechts 60 jaar (ca. 1470-1532) stichtten de Inca’s het grootste rijk dat Amerika ooit zag. Ook opmerkelijk is dat de Inca’s ervaren klimmers waren die de hoogste vulkanen in de Andes beklommen. In 1999 werden vlak onder de top van de Llullaillaco (6739 m.) hutjes en drie bevroren mummies gevonden. Robert Eckhardt, een van Nederlands meest ervaren alpinisten, die zelf ook sporen vond van Incabeklimmingen vertelt er alles over.

SCHOTLAND

Wilde rotslandschappen op het Isle of Skye

Tekst en foto’s Bert Vonk

Op het Isle of Skye, een eiland voor de Schotse Noordwestkust, vind je de wildste rotslandschappen van het Verenigd Koninkrijk. Hoogtepunten zijn de twintigtoppige bergrug Black Cuillin, de sprookjesachtige rotspieken van het Trotternish schiereiland en het romantische Loch Coruisk. Voor bergwandelaars is Skye the limit!

ANDES

Chimborazo (Andes), ooit de ‘hoogste berg op Aarde’

Tekst en foto’s Remco Dalkmann

De vuurspuwende, met eeuwige sneeuw bedekte bergen in de equatoriale Andes vormen het decor van een vergeten hoofdstuk uit de geschiedenis van de natuurkunde. Vóór de expedities in de Himalaya werd de Chimborazo (6263 meter) beschouwd als de hoogste berg ter wereld en de Cotopaxi (5897 meter) als de hoogste actieve vulkaan. Hier werden revolutionaire inzichten geboren over klimaatgordels, vulkanisme, geologie en hoogteziekte.

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 17 september.

Nog geen abonnee? Neem vóór vrijdag 3 september een abonnement, dan krijg ook jij dit nummer thuis.
 

JA GRAAG

IK GEEF BERGEN MAGAZINE CADEAU

Dit nummer is vanaf 21 september verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.