Bergen Magazine 2021-5

Bergen Magazine 5

Het thema van de nieuwe Bergen Magazine: Dwars door Zwitserland  

Dwars door Zwitserland
Onze redacteur Bert Vonk ontwierp een trektocht dwars door Zwitserland.
Een trektocht over smalle bergpaden dwars door Zwitserland, van Vinadi aan de oostgrens naar Vevey aan het meer van Genève. De trektocht wordt beschreven met een aantal prachtige etappes die je in verschillende jaargetijden kunt lopen.

Roadtrip over de beroemdste autopassen
Sean Vos
Sommige prachtige uitzichten zijn alleen met de auto te bereiken. Daarom reed Bergen Magazine elektrisch van pas naar pas dwars door Zwitserland. Een E-Grand Tour dus, een spectaculaire route langs de allermooiste hoogtes van het Alpenland, naar plekken waar legendarische filmscènes zijn opgenomen, de Bondfilm Goldfinger bijvoorbeeld.

Klassieke gerechten uit de bergen
De liefde voor de bergen in de winter gaat natuurlijk ook door de maag. Wij presenteren recepten voor de verrukkelijkste gerechten uit de bergen van Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië. Loopt het water je al in de mond?

Patagonië (Chili / Argentinië)
Land van vuur, ijs en reuzen
Ruig, ver weg en exotisch – Patagonië prijkt bij elke wandelaar wel bovenaan de bucketlist van verwegbestemmingen. Reisfotograaf Tom van der Leij bezocht deze streek in de staart van het Zuid-Amerikaanse continent maar liefst vijf keer en weet als geen ander de mooiste en bijzonderste plekken vast te leggen.

Ortler, eenzaam sneeuwschoenparadijs
Bert Vonk
In de winter is de bijna vierduizend meter hoge Ortler, de hoogste berg in het Noord-Italiaanse Zuid-tirol, een ongenaakbare ijskoningin. Maar op de  hellingen en toppen om haar heen wacht de ervaren sneeuwschoenwandelaar een keur aan prachtige panoramatochten.

Interview
Alex Benchea / Blind naar de top van de berg
Hij is blind, maar beklom de Kilimanjaro, Mont Blanc en de Elbroes. De Romeen Alex Benchea (22) studeert aardrijkskunde en beklimt de ‘the seven summits’, de hoogste bergen van elk continent. Hoe hij dat voor elkaar krijgt? Dat lees je in het volgende nummer.

Rotsvast Cresta Caterina op Nordend (4609 m).
Robert Eckhardt

Ze waren niet de eersten. Frans Lochmatter, een van de grootste klimmers aller tijden, ging hen al in 1906 voor. Daarna bleef de Cresta Caterina gehuld in een waas van geheimzinnigheid, weinigen waagden zich aan een beklimming. Waarom is dat? Robert Eckhardt, die de Cresta Caterina in 1995 bedwong, legt het uit.