Bergen Magazine 2022-1

Bergen Magazine 1 2022

Spectaculair uitzicht Berghutten op spectaculaire plekken in de Alpen

Verspreid over de hele Alpenboog zijn vele honderden alpiene onderkomens op de mooiste locaties te vinden. Maar sommige berghutten hebben toch wel een heel bevoorrecht plekje uitgezocht. Bergen Magazine heeft ze in de afgelopen zomers allemaal bezocht en laat zien hoe het daarboven is geweest: adembenemend!

Abonneer je voor 7 februari dan ligt de nieuwe Bergen Magazine rond 21 februari bij jou thuis op de mat.

Iconische Alpenflora: orchideeën
Als je aan iconische alpenbloemen denkt, denk je wellicht niet direct aan orchideeën. Toch vindt je tientallen karakteristieke soorten in de Alpen. Waarom zijn de orchideeën zo bijzonder? En hoe overleven deze delicate bloemen in het ruige bergklimaat van de Alpen?

Hoe het lijden tot een kunst verheven werd
Door Robert Eckhardt
Na een Schreckhorn-beklimming in 1976, de tijd van houten pickels, falende hoofdlampjes en drijfnatte, nylon bivakzakken, schreef Robert welke ervaringen hem leerden om lijden tot een kunst te verheffen. Van in een gletsjerspleet vallen, droge sokken en ondergoed in de hut laten liggen tot wakker worden door donder en hagel.

Tweede kans voor de Alta Via delle Dolomiti 4
Door Dries Bullynck. Foto’s Ruben Bellanger
De Alta Via’s zijn beroemde lange afstandsroutes dwars door de Dolomieten. Dries en zijn kompanen hadden aan één poging niet genoeg om het volledige traject van de uitdagende Numero Quattro af te maken. De eerste poging strandde in de sneeuw. Maar ook bij de tweede poging zag het er aanvankelijk niet al te best uit…

Solo op een berg
Door Simone van Velzen
Wie droomt er niet van? Slapen in een hutje in de bergen, midden in de grandioze natuur. Geen mensen. Geen plan. Even helemaal niets. In de wildernis, een vrouw helemaal alleen, voor een totale ontspanning. Of is het stiekem ook een fysieke en mentale uitdaging? Lees er alles over in het komende nummer.

Basecamp Leysin: nostalgie en nieuwe tradities
Door Gijs Hardeman
Gijs’ allereerste herinneringen aan bergen, zowel winter als zomer, liggen op de flanken van de Berneuse, Tour D’Aï en Tour Mayen. Deze drie bergtoppen rijzen hoog (2048, 2331 en 2326 m) boven het bijzondere en dorp Leysin in het Zwitserse kanton Vaud. Hier leerde hij als vijfjarige skiën en liep voor het eerst een berg omhoog met zijn vader, vlak voor zijn zevende verjaardag. Nu ging hij er terug met zijn eigen kinderen van acht en vijf.

Blind naar de top van de berg
Hij is blind, maar beklom de Kilimanjaro, Mont Blanc en de Elbroes. De Romeen Alex Benchea (22) studeert aardrijkskunde en beklimt de Seven Summits, de hoogste bergen van elk continent. Hoe hij dat voor elkaar krijgt? Dat lees je in het komende nummer van Bergen Magazine.

Abonneer je voor 7 februari dan ligt de nieuwe Bergen Magazine rond 21 februari bij jou thuis op de mat.