Bergen Magazine 2022-2

Bergen Magazine 2

Langs WATER lopen

Langs Water Lopen, een thema dat perfect aansluit bij de beleving van Bergwandelen. Met reisverslagen en reportages van onze bekende reisjournalisten zoals Bert Vonk en Jonathan Vandervoorde.

De vele gezichten van de Isel
Een getemde maar natuurlijk stromende bergrivier. Door controverses in de vorige eeuw en het succesvolle natuurherstel van de laatste decennia is de Isel, die door Oost-Tirol stroomt, opnieuw een van de wildste bergrivieren van de Oost-Alpen. De Isel is echter niet voor één gat te vangen. Een portret.

Bergwandelen light naar de bron van een wilde alpenrivier.
125 kilometer volgt de Lechweg de ongebreideld stromende Lech door Vorarlberg en Tirol tot waar hij zich in het zuiden van Beieren in de Donau stort. Onze hoofdredacteur verkenden de eerste vijftig kilometer van de nog jonge Lech maar dan andersom, tegen de stroom in, vanaf het pittoreske Holzgau tot aan de bron in het Lechquellenmassief.

Het water van de Gotthard
Op de Gotthardpas ervaar ik hoe belangrijk water ook in Zwitserland is. Ik maak een avontuurlijke klautertocht naar de drievoudige continentale waterscheiding, waar de stroomgebieden van drie grote rivieren elkaar raken en kom te weten hoe een volksopstand ooit voorkwam dat het hart van Zwitserland, het Urserental, onder water gezet zou worden ten behoeve van een waterkrachtprojekt. 

Rond de Vierwaldstatter See
"Waar Victorinox, Willem Tell en de Nederlandse schrijver Onno Wesseling hun inspiratie kregen"
Wanneer je tussen de toeristen op de radarboot over de Vierwaldstätter See vaart lonken die bergen. De waterrijke bakermat van Zwitserland heeft een zevendaagse wandeling rondom het merengebied. Deze schilderachtige Waldstätterweg gaat van gezapig stijgen tot intens klimmen. Hoe dan ook ben je gegarandeerd van een spectaculair uitzicht over het turkooizen water.

Daarnaast de vaste rubriek Flora en Fauna van Simone van Velzen.
De stengelloze silene is beslist één van de meest fascinerende plantensoorten van de Alpen. De mosachtige kussentjes bezaaid met roze bloempjes gedijen in kale, onherbergzame rotspartijen. Om in dit woeste terrein te overleven, creëert het lieflijk ogende alpiene plantje niet alleen zijn eigen microklimaat, maar het doet ook aan zelfbemesting. Het zijn vernuftige overlevingsstrategieën waar ook andere planten- en diersoorten van profiteren. 

En de bergsportactiviteit trailrunning. Je leest alles over het hoe en waarom. 
Wereldwijd is trailrunning een van de snelst groeiende sporten. Misschien heb je je, afgemat na een zware bergwandeling, weleens afgevraagd wat dat groepje voorbij dravende gazellen toch bezielt. Trailrunner Ralph Verhoeks ontkracht de mythe dat deze sport alleen is weggelegd voor pezige, ultrafitte Alpenbewoners en legt uit hoe je eraan kunt beginnen. Ook in ons vlakke land.  

Abonneer je voor 8 april dan ligt de nieuwe Bergen Magazine rond 22 april bij jou thuis op de mat.