Avonturen in de Alpen

THEMA: Avonturen in de Alpen

Wanneer je ’s nachts in de bergen bent, kijk dan ook vooral omhoog. Op veel plekken is de lichtvervuiling héél veel minder dan bij ons en als je ogen eenmaal aan het donker gewend zijn, weet je niet wat je ziet. Ben je klaar voor een betoverende sterrennacht? In het komende nummer geeft Jonathan Vandevoorde tips om de sterren en planeten beter te kunnen zien, herkennen en scherp te fotograferen.

Tour du Wildhorn - op de grens van het Berner Oberland en Wallis. 
In vier dagen wandel je rondom de Wildhorn en met een dag extra sta je op de top van die berg. Een makkie is het niet, maar wel prachtig en afwisselend. De ene etappe is lang, de andere vergt een goed evenwichtsgevoel. Bovendien moet je van ladders en vuistdikke touwkabels houden.

Italiaanse Zee-Alpen - water, aarde, vuur en berglucht
Gijs Hardeman kwam met zijn gezin per toeval op een camping in de Italiaanse Alpi Marittime een prachtige plek in de Italiaanse bergen waar water, aarde, vuur en lucht de dienst uitmaken. Ze zouden een paar dagen blijven, maar het werden twee volle weken. Kamperen tussen bergbeekjes, hoge pieken, mooie wandelingen en weg van telefoonbereik en internet. 

"Kan ik hier wel over schrijven” schoot er direct door mijn hoofd als we de camping in het vizier krijgen aan de andere kant van de kabbelende bergrivier. We zijn hier op advies van Ronald, die met zijn gezin naar Piemonte verhuisde. Hij dwong ons bijna om na een week in zijn huis te kamperen op deze camping. “Het is uniek, met fantastisch aardige mensen, heel erg betaalbaar en een uur rijden van ons huis.” De kampeerplaats ligt verscholen tussen en achter bos, rots en rivier aan het einde van de weg aan het einde van een dal. Over de camping stromen verschillende stroompjes en kleine rookpluimpjes verraden dat er vuur gestookt mag worden. Ook is er geen bereik op onze telefoons. “Wil ik hier wel over schrijven?” pas ik mijn gedachte aan als we deze fantastische bergcamping inde Italiaanse Maritieme Alpen oprijden. 

Val Poschiavo  - Zwitserland met een vleugje Italië. 
Vol verbazing over de grote aantallen vlinders en bijen die de weelderige bloemenpracht op de almen bestuiven, loop je van Zwitserland de bergkam over Italië in. Het is zeer aannemelijk dat op deze zonnige plek de beste kruidenthee van de Alpen geoogst wordt. 

TIP!!!! Eerste Hulp bij een hongerklop
Een hongerklop slaat onverwachts genadeloos toe: trillende benen, elke stap bergopwaarts is een kwelling. De col ligt slechts vijftig meter hoger, maar lijkt volkomen onbereikbaar. Wat nu? De voorraad stroopwafels in één keer soldaat maken? Niet doen, want er zijn betere manieren om vol energie in de bergen te wandelen en bij te tanken.

Ben je al zomerklaar of nog sterk aan het twijfelen?
Getest: tenten en kampeermateriaal 

Wil je het komende Bergen Magazine thuis ontvangen, neem dan voor woensdag 1 juni een abonnement.
Kies voor korting of een mooi welkomstgeschenk.