Bergen Magazine 2023-1

Cover 1

 Dagtochten in het groen

 • Voorwoord van Jonathan Vandervoorde
  Het interview met Roeland van Oss in dit nummer (blz. 44) is niet in mijn koude kleren gaan zitten. Heel Nederland weet ondertussen dat hij afgelopen zomer alle 82 vierduizenders in de Alpen op een zo klimaatneutraal mogelijke manier beklommen heeft. Hij liet kabelbanen en openbaar vervoer links liggen, fietste (!) van plek naar plek, kampeerde enz.

  Aan redacteur Robert Eckhardt, die in zijn eigen lange klimcarrière bijna alles beklommen heeft wat ertoe doet (al zal hij het daarover met mij absoluut niet eens zijn), bekent Van Oss dat de grootste uitdaging daarna kwam. De media zijn geneigd te focussen op zijn geweldige klimprestatie – het is er immers eentje voor de boeken – terwijl hijzelf schreeuwt: we kunnen het als we echt willen! En hij liet het nog zien ook. Zijn odyssee is dus geen stof tot nadenken – dat stadium zijn we al lang gepasseerd – maar een spiegel. Als hij dít al voor mekaar krijgt, wat is ons excuus dan nog? Geen nood: we hoeven er onze gekke hobby niet voor te laten – god, nee, want de groene weldaad van de bergen doet een mens alleen maar goed – maar het moet nu echt anders, ‘milieuvriendelijker’ heette dat vroeger.

  Geen woorden maar daden.
  Dat stelt ons als redactie ook voor een opgave. Bij alle werkreizen die onze redacteurs voor dit blad maken, vraagt de redactie sinds enkele jaren aan de organiserende instantie (veelal een toeristische dienst) of de reis redelijkerwijze ook met de trein kan gemaakt worden. Onze tijd kost natuurlijk geld, maar van deur tot deur zijn we vaak ongeveer net zo lang onderweg als met de auto of het vliegtuig. Je moet dan wel nog een paar keer overstappen tussen hier en pakweg Innsbruck. Gelukkig hebben spoorwegmaatschappijen eindelijk het verdienmodel van internationale verbindingen ontdekt en hoe meer we er gebruik van maken, hoe goedkoper de reis in de toekomst zal worden en hoe beter die dienstregelingen op elkaar afgestemd zullen worden (er loopt bovendien een initiatief vanuit Brussel om deze integratie te versnellen). En als je eenmaal in het land van bestemming aangekomen bent, kom je naargelang de regio met het lokaal vervoer bijna overal.

  Van het Nationaal Park Mercantour tot het pittoreske Unterengadin, de groene Kitzbüheler Alpen en het ruige Stubaital waarover onze sportieve journalisten in dit nummer berichten: overal in de Alpen zijn de groene oases voor onze geest op een duurzame manier prima bereikbaar.  Ik wens je veel inspiratie met het lezen van deze nieuwe Bergen Magazine.

  In deze Bergen Magazine ook 

 • Zo kreeg redacteur Tom van der Leij zijn kinderen de bergen in
  Zo stiefvader, zo stiefkind, onder dat motto zouden de kinderen van mijn verloofde Melissa, alles precies zo doen als wat ik altijd met mijn ouders in Fieberbrunn deed. Bergwandelen, mountainbikes, abseilen. Het verliep, vanzelfsprekend, geheel anders dan verwacht. 

 • De Zagoria-trail: achter de bergen in Griekenland
  Het Pindosgebergte in het noorden van Griekenland heeft voor de wandelaar vele verrassingen. Van een van diepste kloven ter wereld, de Vikos-kloof tot de Astraka Peak en Gamla Peak, de torens in dit gebied. Zagoria, letterlijk ‘achter de bergen’ blijkt ook een zachte kant te hebben. Kleine dorpjes gebouwd met de typische natuursteen uit de regio, heerlijke spinazie-taart en overal boogbruggen gemaakt van onder andere eiwit en dierlijke haren. 

 • Speeltuin van Eden - perfecte tocht door spectaculair landschap
  Zo eens in de zoveel jaar maak je een tocht waarbij alles perfect lijkt te verlopen. Schitterende uitzichten, leuke hutten, uitdagende paden, klettersteigs en klauter stukken afgewisseld met heerlijke niets-aan-de-hand panoramaweggetjes. De grensroute door de Stubaier Alpen tussen Oostenrijk en Italië onder toeziend oog van de Tribulaun en de Signalgipfel is de speeltuin van Eden voor elke geoefende wandelaar. 

 • Tramuntana De wilde kant van Mallorca
  Het befaamde eiland van zon, zee en strand heeft een keerzijde, en wat voor één! De meerdaagse wandelroute Pedra en Sec door de bijna 100 km lange bergkam Tramuntana is inmiddels wereldberoemd. Links en rechts daarvan wachten eenzame bergwandelingen over geitenpaadjes, rotskapen met duizelingwekkende vergezichten over een azuurblauwe zee en door de mooiste wandelkloof van Europa.

  De langgerekte bergketen Tramuntana in het noordwesten van Mallorca staat al tientallen jaren bekend als wandelparadijs. Maar ook aan liefhebbers van ruige tochten en klauterpartijen heeft dit grillige berglandschap veel te bieden. Je vindt er pittige topbeklimmingen over ongebaand terrein, één van de mooiste kloven van Europa en rotskapen die een luilekkerland zijn voor fotografen.

 • Als een arend boven de Pyreneeën
  Er wordt gezegd dat Jules Verne in zijn leven maar één keer in een luchtballon gevlogen heeft. De vlucht duurde vierentwintig minuten en inspireerde hem tot het schrijven van zijn eerste avonturenroman, Cinq Semaines en Ballon. Mijn avontuur gaf mij een geheel ander perspectief op de Pyreneeën: de ballonvlucht duurde drie uur en vat ik hier samen in negen beelden.

Een los exemplaar van deze Bergen Magazine is hier verkrijgbaar.

Neem nu een abonnement