Bergen Magazine 2023-2

Trektochten aan de zonzijde van de Alpen 

(Voorwoord van Hoofdredacteur Jonathan Vandervoorde)

Ik deel de couchette in de Nightjet naar Bazel met twee appende Chinese studenten en een jonge vrouw die met haar neus in een e-reader verzonken  zit. Komen ze uit China of Taiwan, vraag ik in een poging een gesprek met de twee jongens aan te gaan. China. Ze studeren in New York, maar verlengen een schoolreisje naar Europa “om interessante architectuur rond Bazel te gaan bekijken”. En waarom gaat zij naar Zwitserland, probeer ik.

Studie? Werk? Ze kijkt op. “Mijn vriend. Die woont in Aarau”, zegt ze kort. “Is dat niet ergens in het midden van het land?” Ze knikt. “Er is daar niets te beleven, maar ja…” Ze laat haar grijze blik dromerig langs mij heen staren, een opgetrokken mondhoek waagt een schampere glimlach. Ze denkt aan haar vriend… Dan gaat ze weer naar haar e-reader. Ik zit in The Economist te lezen; het gaat over de spanningen tussen het Westen en China over Taiwan. “Wat vindt u van de situatie in Taiwan?”, onderbreekt een van de studenten mij. Heeft hij röntgenogen of zo? Waarom wil hij dat  weten, wil ik weten. “Omdat je net vroeg of we uit China of uit Taiwan kwamen.” Ha! Ik maak mij ervan af met een vaag antwoord, want we moeten het nog zes, zeven uren in dit schuddende hok met elkaar uithouden. Het gesprek glijdt naar mijn reisdoel en bezigheden.

Reportages schrijven, wandel- en fotoreizen organiseren, bladen maken. “Ik heb een broer die gek is op bergwandelen”, onderbreekt de jonge vrouw zichzelf. Ik geef haar meteen  een zichtexemplaar van Bergen Magazine, die heb ik altijd bij me. “Hier, voor hem, je weet maar nooit.” Ze moet lachen. “Mag ik je tijdschrift eens zien?”, vraagt een van de studenten. We moeten ergens voorbij Keulen zijn. The Economist? Ik zit nog steeds die Chinese geopolitiek te ontrafelen. “Hier zo, het gaat toevallig wel over Taiwan”, verontschuldig ik me. “Nee nee, jouw tijdschrift. Over de bergen”, corrigeert hij me vriendelijk.

Na een bijna slapeloze nacht waarbij ik mijn benen in drieën moest opvouwen scheiden in Bazel onze wegen. We wensen elkaar het beste toe. Ik stap over op de intercity richting Chur. In het restauratievoertuig – ober, wit geperste tafellakens, zwartleren stoelen – haal ik een koffie en een heerlijke Gipfeli, een ‘bergtopje’ zoals de Zwitsers een croissant lief noemen. Ik waggel terug naar mijn wagon, laat me lekker diep in mijn ruime stoel zakken en kijk tevreden toe hoe de Zwitserse heuvels langzaam groeien tot echte Gipfeli. 

Net als de Gipfeli is ook de tweede Bergen Magazine van dit jaar weer een heerlijk tijdschrift. Wat kun je verwachten van het tijdschrift dat nu in de winkel ligt?

De Stettiner Hütte
In februari 2014 werd de Stetinnerhütte op de zuidflank van de drieduizender Hohewilde in Südtirol door een lawine weggevaagd. De hut was een belangrijk steunpunt voor de Meraner Höhenweg en veelbezochte huisberg Hohewilde. In 2022 verrees op de plek van de oude hut een gloednieuw, lawinebestendig nieuw onderkomen. Een goed excuus voor een huttentocht tussen de Ötztaler Hauptkamm en het Zuidtiroolse Texelmassief. 

Lente aan de zonzijde van de Alpen
Aan de zonzijde van de Alpen, hoog boven Valle d'Aosta, loopt één van de geslaagdste langeafstandspaden van Italië, met zicht op Mont Blanc, Matterhorn en Monte Rosa. Begin juli loop je er door een ongekende bloemenweelde, terwijl rond de passen nog uitgestrekte sneeuwvelden liggen. Je kunt van hut naar hut trekken, maar pas echt genieten doe je als je tussendoor ook af en toe de tent opzet.

Bergbeekwandelen in de Franse Alpen
Tijdens een bergwandeling loop je al eens langs een bergrivier of -beek op. Het vrolijk klaterende water geeft je wandeling een aangenaam cachet. En in de zomer ziet de frisse stroom er toch zo uitnodigend uit. Dus, waarom de twee niet gecombineerd? Wandelen in de bergbeek: het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie, maar geen onmogelijke. Zeker niet onder begeleiding van een berggids die weet waar je veilig een ‘begaanbare’ bergbeek vindt. 

Pass'Aran Grenzeloze trektocht door de Pyreneeën
De vrijwel onbekende trektocht tussen Frankrijk en Spanje, de zogenaamde Pass'Aran, is werkelijk waar de Pyreneeën zonder grenzen. Bij deze meerdaagse huttentocht staat afzien voorop.  Maar dan volgt onherroepelijk de beloning in de vorm van adembenemende desolate bergmassieven tot culinaire hoogstandjes in eenvoudige berghutten. 

Betere foto’s met je smartphone
“Van simpel kiekje tot fotografisch zakwonder: beter fotograferen met je smartphone”
Ooit waren camera’s op een telefoon alleen bedoeld voor snelle kiekjes bij voldoende daglicht. De tijd heeft echter niet stilgestaan en ondertussen kan een beetje smartphone als volwaardig alternatief voor een compacte fotocamera worden ingezet. Dankzij betere lenzen en slimme software maak je met een beetje aandacht voor onderwerp en compositie al snel prachtige foto’s tijdens je bergtocht. Bergen Magazine zet tips en adviezen op een rijtje.

Sella ferrata Klettersteigplezier op de rotswanden van het Sellamassief in het hart van de Dolomieten.
De trotse rotsburcht van het Sellamassief, die met deels achthonderd meter hoge rotswanden uittorent boven de omringende Dolomietendalen is een eldorado voor ferratisti, de “bergwandelaars” in het vertikale vlak. Je vindt er Klettersteige met verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden, die met auto en/of kabelbaan allemaal goed te bereiken zijn. De beroemdste en tevens oudste is de uitdagende Pössnecker, die nog steeds geldt als één van de grote Klettersteigroutes van de Dolomieten. Hij werd al in 1912 gebouwd. 

Ontmoeting met Line van den Berg 
Robert Eckhardt had een boeiend gesprek met klimster Line van den Berg over haar spectaculaire beklimmingen en over haar ‘gevecht’ om als vrouw een plekje te verwerven in de (nog steeds) door mannen gedomineerde klimsport. Een belangrijk thema was Lines zoektocht naar een vrouwelijke klimpartner om zware beklimmingen in een vrouwentouwgroep te doen. Robert stelde zich de vraag: “Is het belangrijk dat Line een van de beste alpinisten van Nederland is, of is zij in de eerste plaats die onversaagde vrouw die hem eraan herinnerde dat de emancipatiestrijd van vrouwen nooit voorbij is?”