Het gezin de bergen in

Zouden ze ook Spaghetti hebben?

ZOUDEN ZE OOK SPAGHETTI HEBBEN?
 

Kinderhuttentocht in het Sarntal
Een eerste huttenovernachting is niet alleen spannend voor Britt (7) en Finn (5), maar ook voor ouders Laura en Sean. Zouden de kids het leuk vinden? En hebben ze wel spaghetti voor onze hongerige pastaliefhebbers? Een milde tocht met niet te veel hoogtemeters én een kabelbaan in het rustige Sarntal werd de vuurdoop voor het gezin. En dat beviel prima! In twee dagen liepen ze over sappige almen met uitzicht op de Alpen en Dolomieten en beklommen ze als kers op de taart een echte bergtop met een mooi topkruis. Missie geslaagd!

Kidsproof op pad tussen Brenta en Presanella
Genieten met Italiaanse flair.
De familie Vos brengt de zomervakantie door op een camping in het Val Rendena, centraal gelegen tussen de Brenta Dolomieten en het Presanellamassief. Naast een bezoekje aan het Gardameer, Trento en Verona worden er vooral mooie wandelingen gemaakt. Iedere nieuwe dag brengt weer een moeilijke keuze: gaan we voor een Alpenuitzicht in het Presanellamassief, of wordt het toch de kalksteenwereld van de Brenta-Dolomieten?

Aan het touw van een berggids in Tirol
Berggidsen zijn de alleskunners van de bergen: ze gidsen gasten uit de hele wereld naar de hoogste toppen en maken van laaglanders zelfstandige alpinisten. Marnix Vietor en llbert Koperberg lieten zich door berggids Ewald Holzknecht (46) op sleeptouw nemen naar enkele bekende Oostenrijkse drieduizenders. In het Tiroler Ötztal ervoeren ze ‘alles wat je altijd al over het beroep van berggids wilde weten, maar aan niemand kon vragen’.

Vallée de Belleville
Richting duurzaamheid in het toerisme
In de zomer naar een typisch wintersportgebied? Dat staat vaak synoniem voor gesloten hotels, verveelde ski-instructeurs en weinig schwung. Vallee de Belleville brengt daar verandering in. Hier doe je nu een trits aan zomeractiviteiten als gravelbiken, gletschertochten en georganiseerde wandel- en bivaktochten. Het hoogtepunt: een tocht door ongerepte Vallée des Encombres.

Bergsteigerdorf Mallnitz
Huttentocht naar de mooiste berg van Karinthië
Het Karintische dorp Mallnitz is een pareltje op de zuidhellingen van de Hohe Tauern. In tegenstelling tot het toeristische Heiligenblut en zijn betonnen Kaiser-Franz-Josefshöhe, floreert het rustige, Bergsteigerdorf dank zij duurzaam bergtoerisme en de nabijheid van het grootste nationaal park van Midden-Europa. Van hieruit lopen we naar de ‘mooiste berg van Karinthië’ – althans volgens de Karinthiërs zelf: de Hochalmspitze.

ROTSVAST
Rotsen en gesteenten
Dat staat vast als een rots! Een bekend gezegde, maar is een rots eigenlijk wel zo onveranderlijk? Rotsen smelten, stollen, kristalliseren, verweren, eroderen, worden samengeperst en vervormd. Zo kan de ene steensoort in de andere veranderen, maar hoe zit dat precies?

Driedaagse trektocht door het surrealistische Andesgebergte
Magisch.
Dat woord kom je telkens tegen als je over de páramo leest: venige hoogvlakten met meren en grasland, begroeid met soorten espeletia. Dit type landschap komen alleen in Colombia, Ecuador en Venezuela voor. Op een driedaagse trektocht naar één van de hoogste toppen van het Colombiaanse Nationale Park Los Nevados dompel ik me onder in dit buitengewone landschap.