Het gezin de bergen in

Bergen Magazine 3 2023

ZOUDEN ZE OOK SPAGHETTI HEBBEN?
 

Voorwoord van Jonathan Vandervoorde

Gedeelde smart is halve smart, gaat het spreekwoord. Maar het tegenovergestelde is ook waar. “Happiness is only real when shared”, schreef Chris McCandless in zijn dagboek toen hij besefte dat hij doodging, moederziel alleen in de wildernis van Alaska. Het is de bekende conclusie van het weergaloze Into the Wild van John Krakauer, prachtig verfilmd door Sean Penn. De mooiste momenten zijn de momenten die je samen met een ander beleeft.

Ik voel me gezegend dat ik de mogelijkheid heb om voor mijn werk veel in de natuur onderweg te zijn. Maar telkens kom ik van zo’n haastige reis terug met het idee [1] dat ik nog eens terug moet naar die plek om er dan in alle rust van te kunnen genieten en [2] dat ik dit dan samen met mijn gezin wil doen, en anders – vooruit dan maar – met een vriend.
Je hoort mij niet klagen hoor, ik heb een geweldig beroep. Ik ben in mijn uppie in de mooiste landschappen onderweg geweest, helemaal vrij om de uitgelezen momenten van de dag te plukken voor een perfecte foto of de beste anekdote, zonder met ook maar iemand rekening te hoeven houden. Maar samen is toch leuker.

Dat proef je meteen in de twee reportages die Sean Vos voor deze uitgave verzorgde. Hij ging enkele keren met zijn jonge gezin op pad in de Italiaanse Alpen. Toen ik zijn teksten doornam werd ik geconfronteerd met de vaststelling dat mijn eigen dierbaarste herinneringen altijd die aan onze gezinsvakanties in de bergen blijken te zijn. Wat een lol hebben we gehad toen, met de kids die pretentieloos van al het moois in de natuur konden genieten! Samen is trouwens ook altijd veiliger.

Op een gletsjertocht die Marnix Viëtor speciaal voor dit nummer maakte, leerde hij dat vanwege de effecten van klimaatverandering veiligheid een steeds grotere zorg wordt onder de berggidsen in de Alpen. Rond de tijd dat je dit leest, ben ik zelf onderweg in de Rocky Mountains. Wel alleen, helaas. En al sta ik niet te popelen om een beer tegen het lijf te lopen, ik weet zeker dat ik menig geluksmomentje ga tegenkomen en optekenen.

Maar dat lees je wel een andere keer. Nu eerst genieten van dit mooie nummer.
Had ik je trouwens al een mooie bergzomer toegewenst?

Kinderhuttentocht in het Sarntal
Een eerste huttenovernachting is niet alleen spannend voor Britt (7) en Finn (5), maar ook voor ouders Laura en Sean. Zouden de kids het leuk vinden? En hebben ze wel spaghetti voor onze hongerige pastaliefhebbers? Een milde tocht met niet te veel hoogtemeters én een kabelbaan in het rustige Sarntal werd de vuurdoop voor het gezin. En dat beviel prima! In twee dagen liepen ze over sappige almen met uitzicht op de Alpen en Dolomieten en beklommen ze als kers op de taart een echte bergtop met een mooi topkruis. Missie geslaagd!

Kidsproof op pad tussen Brenta en Presanella
Genieten met Italiaanse flair.
De familie Vos brengt de zomervakantie door op een camping in het Val Rendena, centraal gelegen tussen de Brenta Dolomieten en het Presanellamassief. Naast een bezoekje aan het Gardameer, Trento en Verona worden er vooral mooie wandelingen gemaakt. Iedere nieuwe dag brengt weer een moeilijke keuze: gaan we voor een Alpenuitzicht in het Presanellamassief, of wordt het toch de kalksteenwereld van de Brenta-Dolomieten?

Aan het touw van een berggids in Tirol
Berggidsen zijn de alleskunners van de bergen: ze gidsen gasten uit de hele wereld naar de hoogste toppen en maken van laaglanders zelfstandige alpinisten. Marnix Vietor en llbert Koperberg lieten zich door berggids Ewald Holzknecht (46) op sleeptouw nemen naar enkele bekende Oostenrijkse drieduizenders. In het Tiroler Ötztal ervoeren ze ‘alles wat je altijd al over het beroep van berggids wilde weten, maar aan niemand kon vragen’.

Vallée de Belleville
Richting duurzaamheid in het toerisme
In de zomer naar een typisch wintersportgebied? Dat staat vaak synoniem voor gesloten hotels, verveelde ski-instructeurs en weinig schwung. Vallee de Belleville brengt daar verandering in. Hier doe je nu een trits aan zomeractiviteiten als gravelbiken, gletschertochten en georganiseerde wandel- en bivaktochten. Het hoogtepunt: een tocht door ongerepte Vallée des Encombres.

fotowedstrijd winnaar
De winnaar van de nieuwe fotowedstrijd wordt bekend gemaakt. (foto SARA SWIER, LEERSUM)

Bergsteigerdorf Mallnitz
Huttentocht naar de mooiste berg van Karinthië
Het Karintische dorp Mallnitz is een pareltje op de zuidhellingen van de Hohe Tauern. In tegenstelling tot het toeristische Heiligenblut en zijn betonnen Kaiser-Franz-Josefshöhe, floreert het rustige, Bergsteigerdorf dank zij duurzaam bergtoerisme en de nabijheid van het grootste nationaal park van Midden-Europa. Van hieruit lopen we naar de ‘mooiste berg van Karinthië’ – althans volgens de Karinthiërs zelf: de Hochalmspitze.

ROTSVAST
Rotsen en gesteenten
Dat staat vast als een rots! Een bekend gezegde, maar is een rots eigenlijk wel zo onveranderlijk? Rotsen smelten, stollen, kristalliseren, verweren, eroderen, worden samengeperst en vervormd. Zo kan de ene steensoort in de andere veranderen, maar hoe zit dat precies?

Driedaagse trektocht door het surrealistische Andesgebergte
Magisch.
Dat woord kom je telkens tegen als je over de páramo leest: venige hoogvlakten met meren en grasland, begroeid met soorten espeletia. Dit type landschap komen alleen in Colombia, Ecuador en Venezuela voor. Op een driedaagse trektocht naar één van de hoogste toppen van het Colombiaanse Nationale Park Los Nevados dompel ik me onder in dit buitengewone landschap.