Old Man of Hoy in Schotland

Bergbeklimmer Bonington viert zijn 80e verjaardag op de Old Man of Hoy

Old Man of Hoy in SchotlandOp 20 augustus 2014 vierde de bekendste Engelse bergbeklimmer Chris Bonington zijn tachtigste verjaardag (dit werd hij officieel 6 augustus), door de Schotse berg Old Man of Hoy te beklimmen. Hoewel hij aangaf niet zo flexibel en soepel meer te zijn als bij zijn eerste beklimming van deze berg in 1966 (die live op televisie werd uitgezonden), wist hij gestaag doorzettend de top te bereiken.

Oneindige bergsportavonturen

In 1951, toen Bonington 16 jaar was, begon hij met klimmen, wat sindsdien zijn grootste passie is. De lijst van bergtoppen over de wereld die hij als eerste bedwong is lang, zijn bergsportavonturen oneindig. Hij ondernam en leidde bijvoorbeeld 19 expedities in de Himalaya, waaronder vier naar de Mount Everest. Bonington was de eerste die de noordelijke kant van de Eiger besteeg en in 1970 leidde hij bijvoorbeeld de eerste beklimming van de zuidkant van de Annapurna, de moeilijkste en grootste beklimming in de Himalaya destijds.

De Ogre en de Everest

Hij behoorde daarnaast tot de eerste expeditie Britten die ’s werelds hoogste top beklommen. Een zeer uitdagende beklimming die hij met Doug Scott ondernam was de bestijging van de Ogre in Pakistan. Bonington brak verschillende ribben en Scott beide benen, maar ze haalden het. Na deze bestijging durfde voor 24 jaar niemand het meer aan deze top te slechten. In 1985 nog, op 50-jarige leeftijd, ondernam hij een expeditie naar de top van de Everest, die hij natuurlijk volbracht.

Naast het bergbeklimmen zelf, schreef en praatte hij er ook graag over. Hij was te gast in talloze televisieprogramma’s, hield lezingen over de hele wereld en schreef maar liefst 17 boeken. In 1996 werd Bonington geridderd voor zijn bijdrage aan de bergsport.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!